ANALİTİK MÜZİK DİNLEME ETKİNLİKLERİNİN MÜZİKAL_x000D_ BİLGİ, ALGI VE PERFORMANS BAŞARISINA ETKİSİ - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Bu araştırmada, öğrencilerin dinleme becerilerini geliştirmeyeyönelik hazırlanan analitik müzik dinleme etkinliklerinin öğrencilerinbilgi, müzikal algı ve performans başarı düzeylerine etkisi olupolmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın uygulama süreci10 haftadır. Araştırma, öntest-sontest kontrol gruplu deneysel desenmodeline göre tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu (N=20),Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar EğitimiBölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı’nda 2017-2018 eğitim-öğretim yılıgüz yarıyıl döneminde, bireysel çalgıları yaylı (10), piyano (8) ve gitar (2)olan toplam 20, 4. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Öğrencilerindenklikleri incelenerek, yansız atama yöntemiyle deney (N=10) vekontrol (N=10) grupları oluşturulmuştur. Hazırlanan analitik müzikdinleme etkinlikleri deney grubuna uygulanmış, bu süreçte kontrolgrubu ile herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Araştırmada veritoplamak amacıyla; Müzik Eğitimi Genel Alan Bilgisini Ölçmeye YönelikBaşarı Testi, Müzikal Algılama Ölçeği ve Performans Gözlem Formukullanılmıştır. Gruplardan elde edilen verilerin çözümlenmesindeWilcoxon Testi kullanılmıştır. Ayrıca grupların deney öncesi ve deneysonrası seviyelerini belirlemek amacı ile öntest ve sontestler üzerindeMann Whitney U Testi kullanılarak tek yönlü sınamagerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre analitikmüzik dinleme etkinliklerinin deney grubu öğrencilerinin bilgi vemüzikal algılama düzeylerine olumlu etkisi olduğu görülmüştür.Analitik müzik dinleme etkinlikleri kapsamında, yeni ve mevcut bilgilerin eşliğinde dinleme analizleri gerçekleştirilmiş, çalgılarınayönelik uygulamalı bir çalışma yapılmamış, etkinliklerin çalgıperformansına dolaylı etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın eser ve etütperformans gözlem formu verilerine göre analitik müzik dinlemeetkinliklerinin öğrencilerin performans başarı düzeylerinde anlamlı birfark yaratmadığı tespit edilmiştir.

In this study, whether analytical music listening that are prepared_x000D_ to improve the listening skills of students has an impact on knowledge,_x000D_ musical perception and performance achievement levels of students_x000D_ intended to be identified. Application process of research was10 weeks._x000D_ Research was prepared according to pretest-posttest with control group_x000D_ experimental design. The study group of research (N=20) was consist of_x000D_ 4th grade students whose individual instruments were spring (10),_x000D_ piano (8) ve guitar (2) from Marmara University Atatürk Faculty of_x000D_ Education Department of Fine Arts 2017-2018 education period fall_x000D_ term. Examining students' equivalence, experimental (N=10) and control_x000D_ (N=10) groups were formed by using random method. Analytical music_x000D_ listening activities that prepared were applied to experimental group,_x000D_ and no studies were applied to control group in this process. In order to_x000D_ collect data in research, three measuring tools as Achievement Test_x000D_ Intended to Measure Music Education General Area Knowledge, and_x000D_ Performance Observation Form were used. In analysis of data from_x000D_ groups, Wilcoxon Test was used on relevant group. Also in order to_x000D_ determine levels of groups before and after experiment, one sided test is_x000D_ realized by using Mann Whitney U Test on pretest-posttests. According_x000D_ to the research results, analytical music listening activities have a_x000D_ positive impact on experimental group students' knowledge and musical_x000D_ perception levels. Within the context of analytical music listening_x000D_ activities, listening activities were performed to the accompaniment of_x000D_ new and available informations, any practical study oriented on their_x000D_ instrument was not done, activities' indirect effect on their instrumental_x000D_ performance was examined. According to the results of work and study_x000D_ performance observation form, analytical music listening activities do_x000D_ not have a significant difference on students' performance achievement_x000D_ levels.
THE EFFECT OF ANALYTICAL MUSIC LISTENING ACTIVITIES ON MUSICAL KNOWLEDGE, PERCEPTION AND PERFORMANCE ACHIEVEMENT LEVELS