Liderlik tarzının örgütsel bağlılık üzerine etkisi (GSGM Merkez Örgütü Örneği) - Geri, Serdar (My University, 2010)
Bu araştırma, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Merkez Örgütünde yönetsel görevi olan ve olmayan çalışanların algılarına göre yöneticilerinin liderlik tarzlarının örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak, “Kişisel Bilgi Formu”, “Örgütsel Bağlılık Ölçeği” ve “Liderlik Davranışlarını Betimleme Ölçeği” kullanılmıştır. Veri toplama aracının geçerlilik ve güvenirliği için pilot çalışma, Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinde (Bolu, Düzce, Karamürsel, Kocaeli, Sakarya) 83 çalışana uygulanmıştır. Veri toplama aracının geçerliliği ve güvenirliği test edildikten sonra, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Merkez Örgütünde görev alan 695 çalışana anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programına aktarılarak; frekans, yüzde analizi, t-testi, korelasyon (r istatistiği) testleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda; yöneticilerin kendi liderlik tarzlarını tanımlamaları ile çalışanların yöneticilerinin liderlik tarzlarını algılamaları arasında farklılıklar olduğu, yöneticilerin liderlik tarzlarının örgütsel bağlılık üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Sözcükler: Liderlik Tarzları, Örgütsel Bağlılık, Spor Yönetimi.

This research was conducted in order to display the employees who possess or do not possess administrative tasks in the Directorate of Youth and Sports of Turkey perceptions of effects of the leadership styles on organizational commitment. As data collecting tools, ‘Individual Information Instrument’ of ‘Organizational Commitment Scale’ and ‘Leadership Behavior Description Questionaire’ were used. The research was applied first to 83 employees that work in Youth and Sports Province Management (Bolu, Düzce, Karamürsel, Kocaeli, Sakarya) to ensure the validity and reliability of this research. After validity and reliability were tested as the data collecting tool, the questionnaire was applied to 695 employees working in the Directorate of Youth and Sports. Transfering the acquired datas to spss program; frequency, percent analysis, t-test, correlation (r statistic) tests were conducted. As a result of the research, it was determined that; the administrators’ description of their own leadership style and the employees’ perception of their administrators’ leadership style are different. The administrators’ leadership style has impacts on organizational commitment. Key Words: Leadership Styles, Organizational Commitment, Sports Management
Keywords: Liderlik; Örgütsel Bağlılık