Apolyont (Uluabat) Gölü Turna Balığı (Esox lucius L.,1758)'nın bazı biyolojik özellikleri - Çeliktaş, Salim (My University, 2009)
APOLYONT ( ULUABAT ) GÖLÜ TURNA BALIĞI (Esox lucius L.,1758 )’NIN BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ Ağustos 2005 – Nisan 2006 tarihleri arasında aylık periyotlar halinde yürütülen bu çalışmada, Apolyont ( Uluabat ) Gölü’ nden yakalanan 149 adet turna balığı ( Esox lucius L.,1758 ) bireyine ait yaş kompozisyonu, eşey dağılımı, yaş – boy, yaş – ağırlık ve boy – ağırlık ilişkileri, kondisyon faktörü, gonadosomatik indeks değerleri, yumurta sayısı, yumurta çapı ve ölüm oranları araştırılmıştır. I – VI yaş arasında dağılım gösteren örneklerin % 70, 47’ i dişi, % 29, 53 ‘ ü erkek bireylerdir. Çatal boy dişi bireylerde 31 – 62 cm , ağırlık 224 – 2 260 g ; erkek bireylerde boy 30 – 54 cm, ağırlık 214 – 1 492 g; dişi + erkek bireylerde boy 30– 62 cm, ağırlık 214– 2 260 g’ dır. Von Bertalanffy’ e göre hesaplanan yaş – boy, yaş – ağırlık ilişkisi denklemleri dişi, erkek, dişi+ erkek bireyler için sırayla aşağıdaki gibi hesaplanmıştır. Dişi Lt =170,15 (1-e-0 ,0255 ( t + 2 , 550 ) ),Wt = 74 160 [ (1- e-0 , 0255 ( t + 2 , 550 ))] 2,84 Erkek Lt =164,12 (1-e-0 ,0264 ( t + 2 , 456 )), Wt = 68 225 [ (1- e-0 , 0264 ( t + 2, 456 ) )] 2.79 D + E Lt =168,18 (1-e-0 ,0235 ( t + 2 , 504 )), Wt = 70 155 [(1- e-0 , 0235 ( t + 2 , 504 ))] 2,85 Boy – ağırlık ilişkisi logaritmik olarak dişi, erkek, dişi + erkek bireyler için aşağıdaki şekilde bulunmuştur. Dişi Log W = - 2, 23657 + 2 , 84 Log L, Erkek Log W = - 2, 25964 + 2, 79 Log L Dişi + Erkek Log W = - 2, 24413 + 2, 85 Log L Kondisyon faktörü ortalama tüm bireyler için 0, 91 olarak hesaplanmıştır. Gonadosomatik indeks değerleri Apolyont ( Uluabat ) Gölü’ndeki yumurtlama periyodunun şubat ayı ortalarından nisan ayı başına kadar devam ettiğini göstermektedir. Yumurta sayısı 450 ile 56 000 arasında değişirken ( ortalama 15 471 ± 1 486 ), yumurtlama mevsimindeki ortalama yumurta çapı 2 , 151 mm olarak ölçülmüştür. Toplam ölüm oranı % 62, 7 olarak hesaplanmıştır. Apolyont ( Uluabat ) Gölü, Turna Balığı, Biyolojik Özellikler, Büyüme, Üreme, Kondisyon, Ölüm OranıABSTRACT SOME BIOLOGICAL FEATURES OF PIKE (Esox lucius L.,1758 ) IN LAKE APOLYONT ( ULUABAT ) In this monthly study, which was carried out between August 2005 and April 2006, 149 Pikes ( Esox lucius L., 1758 ) which were caught from the Lake Apolyont were examined for their age and sex compositions, for their age – length, age – weight and length measurements, factor of condition, gonadosomatic index values, spawning period and the number of eggs. 70, 47 % of the samples which are at the age of I to VI are female and 29, 53 % of them are male. The forked length of female individuals is 31- 62 cm, their weight is 224 – 2 269 g. The males forked length is 30 – 54 cm, their weight is 214 – 1 492 g. The males + females length are 30– 62 cm and weight is 214– 2 226 g. Age – length, age weight relations which are measured in females, males, females + males according to Von Bertalanffy are as follows: Female: Lt =170, 15 (1- e-0, 0255 ( t + 2, 550 ) ), Wt = 74 160 [ (1- e-0, 0255 ( t + 2, 550 ))] 2, 84 Male: Lt = 164, 12 (1- e-0, 0264 ( t + 2, 456 )), Wt = 68 225 [ (1- e-0, 0264 ( t + 2, 456 ) )] 2. 79 F+ M: Lt = 168, 18 (1-e-0, 0235 ( t + 2, 504 )), Wt = 70 155 [(1- e-0, 0235 ( t + 2, 504 ))] 2, 85 The logarithmic length – weight relations for females, males and females + males are as below. Female: Log W = - 2, 23657 + 2, 84 Log L Male: Log W = - 2, 25964 + 2, 79 Log L F+ M : Log W = - 2 , 24413 + 2 , 85 Log L The average condition factor for all indivuduals was calculated as 0, 91. Gonadosomatic index values indicates that spawning period of pike population in Lake Apolyont ( Uluabat ) processes from the middays of February and till the beginning of April. As the number of eggs pike samples varies through 450 to 56 000 ( aproximate 15 471 ± 1 486 ), and the average egg diamater in the spawning period has been recorded 2,151 mm. Total mortality rate has been calculated as 62,7 % . Key words: Lake Apolyont ( Uluabat ) , Pike, Biological Characteristics, growth, reproduction, condition, mortality
Keywords: Balık Biyolojisi; Balıklar; Su Ürünleri