Behçet Necatigil'in eserlerindeki eğitim unsurları üzerine bir inceleme - Bıyıklı, Eda (My University, 2021)
ÖZETBEHÇET NECATİGİL’İN ESERLERİNDEKİ EĞİTİM UNSURLARI ÜZERİNE BİR İNCELEMEBu tez çalışmasında Behçet Necatigil’in eserlerindeki eğitim unsurları tespit edilmiştir. Araştırmanın birinci bölümünde problem durumuna bağlı olarak alt problemler, tezin önemi ve amacı, sınırlılıklar, sayıltılar belirtilmiş; konuyla ilgili araştırmalara kısaca yer verilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde gerekli tanımlara yer verilip Behçet Necatigil’in hayatı, öğretmenlik yılları ve edebi şahsiyeti üzerinde durulmuştur.Araştırmada Behçet Necatigil’in şiir, radyo oyunu, düzyazı ve mektup türündeki eserleri incelenmiştir. Eserlerinde bulunan eğitim unsurları şunlardır: öğretmen, öğrenci, sınıf, kitap, ders kitabı, sınav, okul, öğrenme, dil ve edebiyat eğitimi, ders araçları.Behçet Necatigil, çağdaş Türk edebiyatımızın en önemli şairleri arasındadır. Bu yüzden daha çok şiirleri ile bilinmektedir. Ancak Behçet Necatigil aynı zamanda uzun yıllar ortaöğretim ve üniversitede öğretmenlik yapmıştır. Bu yüzden eserlerinde mesleğinin etkisi görülebilmektedir. Eserlerinden yola çıkarak Behçet Necatigil’in öğretmenlik yaptığı 1940-1972 yılları arasındaki dönemin eğitimi hakkında önemli bilgiler edinmiş oluyoruz. Yapılan çalışma ile Behçet Necatigil’in Türk eğitimine önemli katkıları tespit edilmiştir. Şairin; dil, edebiyat ve öğretmen eğitiminde kullanılabilecek pek çok eseri olduğu anlaşılmıştır. Behçet Necatigil’in incelenen eserlerinden tespit edilen pek çok metin hem Türk edebiyatına hem de Türk eğitim sistemine katkıda bulunacaktır.

ABSTRACTAN ANALYSIS ON THE EDUCATIONAL ELEMENTS IN BEHÇET NECATIGIL'S WORKSIn this thesis, the educational elements in Behçet Necatigil's works were determined. In the first part of the research, sub-problems, the importance and purpose of the thesis, limitations, assumptions are stated depending on the problem situation and studies on the subject are given briefly. In the second part of the research, the necessary definitions are given and Behçet Necatigil's life, her teaching years and her literary personality are emphasized.In the research, Behçet Necatigil's works of poetry, radio play, prose and letters were examined. The educational elements in his works are: teacher, student, classroom, book, textbook, exam, school, learning, language and literature education, teaching tools.Behçet Necatigil is one of the most important poets of our contemporary Turkish literature. That is why he is mostly known for his poems. However, Behçet Necatigil also worked as a teacher in secondary education and university for many years. Therefore, the influence of his profession can be seen in his works. Based on his works, we get important information about the education of Behçet Necatigil's teaching period between 1940-1972.Important contributions of Behçet Necatigil to Turkish education were determined with the study. It is understood that the poet has many works that can be used in language, literature and teacher education. Many texts determined from Behçet Necatigil's studied works will contribute to both Turkish literature and the Turkish education system.
Keywords: article; Behçet Necatigil; edebiyat eğitimi; History and criticism; interview; letter; literary education; makale; mektup; öğrenci; öğretmen; poetry; radio play; radyo oyunu; röportaj; student; şiir; Tarih ve eleştiri; teacher; Turkish literature; Türk edebiyatı