Yeni̇ medya çağında hi̇pergerçekli̇k olgusu : Instagram örneği̇ - Gündüz Çav, Filiz (My University, 2023)
Bu çalışmada milenyum kuşağı olarak adlandırılan 2000 sonrası doğumlu üniversite öğrencisi gençlerin Instagram kullanımları incelenmiştir. Instagram, son 10 yılda kullanıcı sayısı hızla artan en popüler yeni medya uygulamalarından biridir. Çalışmanın ana amacı, gençlerin Instagram uygulamasını bir hipergerçeklik mekanı olarak nasıl kullandıklarını incelemektir. Çalışmada Instagram, Baudrillard’ın hipergerçeklik ve simülasyon kuramı üzerinden gerçekliğin form değiştirdiği bir medya alanı olarak analiz edilmiştir. Bu bağlamda İletişim Fakültesi ve İşletme Fakültesi öğrencileriyle derinlemesine mülakat yöntemiyle karşılaştırmalı bir saha çalışması yapılmıştır. Saha çalışmasının verileri Maxqda analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda gençlerin Instagram’ı bilinçli bir şekilde kullandıkları sonucuna varılmıştır. Ayrıca İletişim Fakültesi öğrencilerinin yeni medya okuryazarlığının İşletme Fakültesi öğrencilerine göre daha yüksek olduğu ve Instagram’ın hipergerçek ortamına daha mesafeli oldukları gözlemlenmiştir.

In this study, the Instagram usage of young university students born after 2000, which is called the millennial generation, was examined. Instagram is one of the most popular new media applications whose number of users has rapidly increased in the last 10 years. The study's main purpose is to analyze young people's use of Instagram as a hyperreality space. In the study, Instagram is analyzed as a medium where reality changes form through Baudrillard's theory of hyperreality and simulation. In this context, a comparative field study was conducted with Communication Faculty and Business Faculty students through in-depth interviews. The data of the field study were analyzed with the Maxqda program. As a result of the study, it was concluded that young people use Instagram consciously. In addition, it has been observed that Communication Faculty students have higher new media literacy than Business Faculty students and are more distant from the hyper-real environment of Instagram.
Hyperreality in new media age : Instagram case
Keywords: Çoklu ortam sistemleri; Etkileşimli çoklu ortam; Hipergerçeklik; Instagram; Interactive multimedia; Milenyum Kuşağı Hyperreality; Millennials; Multimedia sytems; New Media; Sanal gerçeklik; Social media; Sosyal medya; Virtual reality; Yeni Medya