Yenilenebilir enerji kaynağı olarak rüzgar ve hidroelektrik enerji üretiminde birim maliyetlerin karşılaştırmalı analizi ve Türkiye uygulaması - Yılmaz, Derya Deniz (My University, 2015)
Ekonomik kalkınmanın temel öğelerinden biri olan enerji, insanlığın vazgeçilmez gereksinimlerinden birisidir. Dünya nüfusu ve endüstriyel gelişmelerle birlikte enerji gereksinimi giderek artmakta, ancak buna karşın fosil enerji kaynaklarının rezervleri hızla tükenmektedir. Bununla birlikte; fosil yakıtların çevreye verdiği zarar ve dışa bağımlılığı yükseltmesi; yenilenebilir enerji kaynaklarına olan talebi de giderek arttırmaktadır. Özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgâr ve hidroelektrik enerjisi üretimi ve kullanımı son yıllarda hızlı bir gelişme göstermiş olup, bunun sonucu olarak pek çok ülkede kullanımı da devletçe teşvik edilmektedir. Ülkemiz, yenilenebilir enerji kaynaklarının çeşitliliği ve potansiyeli açısından oldukça zengin bir ülkedir. Özellikle hidroelektrik enerjisi ve rüzgar enerjisi toplam enerji üretimi içinde önemli bir yere sahiptir. Buna bağlı olarak sektör, yatırımcılar için cazip hale gelmiş ve yeni yatırımların yapılmasına olanak sağlamıştır. Bilindiği üzere yatırımcının birincil amacı kar elde etmek ve elde edeceği bu karı maksimum düzeyde tutmaktır. Bu noktada yatırımcının kararını etkileyen en önemli faktör de maliyettir. Bu nedenle çalışmamızın konusu “Yenilenebilir Enerji Kaynağı olarak Rüzgar ve Hidroelektrik Enerji Üretiminde Birim Maliyetlerin Karşılaştırmalı Analizi ve Türkiye Uygulaması “ olarak belirlenmiştir. Çalışmamızda aynı bölgede kurulması planlanan, birbirine alternatif iki yenilenebilir enerji kaynağı olan rüzgar enerjisi ile hidroelektrik enerji santrali projelerinin yatırım ve işletme maliyetleri üzerinde durulmuş, bu santrallerden elde edilen enerjinin birim maliyeti bir değere getirilmiş maliyet ( levelised cost of energy) yöntemi ile hesaplanmış ve elde edilen sonuçların karşılaştırmalı analizi yapılmıştır. Çalışmamız, giriş ve girişi izleyen “Konuyla İlgili Temel Kavramlar”, “Yenilenebilir Enerji Kaynağı Olarak Rüzgar Enerjisi ve Hidroelektrik Enerji”, Rüzgar ve Hidroelektrik Santrallerinde Maliyet Analizi” bölümlerinden oluşmakta olup “ Yenilenebilir Enerji Kaynağı Olarak Rüzgar ve Hidroelektrik Enerji Üretiminde Birim Maliyetlerin Karşılaştırmalı Analizi ile İlgili Türkiye Uygulaması” ile tamamlanmıştır. Anahtar Sözcükler : Yenilenebilir Enerji , Rüzgar Enerjisi, Hidroelektrik Enerji, Maliyet, Bir Değere Getirilmiş Maliyet Yöntemi

Energy, one of the key elements of economic develeopment is an indispensable necessity for humankind. Global population growth and the industrial improvements increases the energy requirement gradually however the reserves of the fossil energy resources are running out rapidly. Neverthless, the enviromental damages of the fossil fuels and foreign source dependency arises the demand of the renewable energy resources. In recent years especially the usage and the generation of wind and hydropower which are sort of the renewable energy resources have been increased rapidly and as a result of that the usage of these sources have been stimulated by the governments in many countries. Turkey is an affluent country about the diversification and the potantial of the renewable energy resources. Especially hydropower and wind energy have taken an important place among the aggregated energy generation. Correspondingly, the sector became charming by the investors and more eligible for the new investments. As is known the priority of an entrepreneur is making profit and to keep that profit in a maximum level. At this point the most important factor of influencing the entrepreneur’s decision is cost. Therefore the topic of this study has been determined as “Comparative Analysis of Unit Costs of Wind and Hydroelectric Power as Renewable Energy Sources and an Application in Turkey”. In this study, we have deliberated the investment and the operating costs of the wind and hydro power plant projects as renewable energy sources which are settled on the same location and alternative to each other and the unit cost of the energy which has been generated from the plants, calculated by using the method of “levelised cost of energy” and the results have been analysed comparatively. This study consist of introduction and the following titles as “Basic Concepts Concerning with the Issue”, “Wind and Hydroelectric Power as Renewable Energy Sources”, “Cost Analysis in Wind and Hydroelectric Power Plants” and finalized with the “Comparative Analysis of Unit Costs of Wind and Hydroelectric Power as Renewable Energy Sources and an Application in Turkey”. Renewable Energy, Wind Energy, Hydroelectric Power, Cost, Levelised Cost of Enegry.
Keywords: Enerji kaynakları