Modern risk yönetimi modelleri ve Türkiye'deki uygulamalar - Özyiğit, Serap (My University, 2025)
Modern risk yönetimi modelleri ve Türkiye'deki uygulamalar Bu tez çalışması, modern kurumsal risk yönetimi modellerinden COSO kurumsal risk yönetimi (2017) çerçevesinin Türkiye bankacılık sektöründe kredi riskiyle olan ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. COSO kurumsal risk yönetiminin “Yönetişim ve Kültür”, “Strateji ve Hedef Belirleme”, “Performans”, “Gözden Geçirme ve Düzeltme” ile “Bilgi, İletişim ve Raporlama” bileşenleri, banka düzeyinde yönetişimsel ve finansal göstergelerle eşleştirilerek analiz edilmiştir. Çalışmada, 2017 - 2024 yılları arasında Borsa İstanbul’da faaliyet gösteren 9 mevduat bankasına ait veriler kullanılmış ve panel veri analizi yöntemi kullanılarak analiz yapılmıştır. Ampirik bulgular, bazı COSO bileşenlerinin kredi riskiyle anlamlı ilişkiler kurabildiğini göstermektedir. Özellikle “Bilgi, İletişim ve Raporlama” ile “Performans” bileşenleri ile kredi riski arasında anlamlı bir ilişki varken; bazı yönetişimsel değişkenlerin (örneğin yönetim kurulu büyüklüğü, banka yaşı) ile kredi riski arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Elde edilen bulgular, COSO kurumsal risk yönetimi uygulamalarının yalnızca yapısal değil uygulama düzeyinde de ele alınması gerektiğine işaret etmektedir.

Modern risk management models and their applications in Turkiye This study examines the relationship between the COSO enterprise risk management (2017) framework, one of the modern enterprise risk management models, and credit risk in the Turkish banking sector. The Governance and Culture, Strategy and Target Setting, Performance, Review and Correction, and Information, Communication, and Reporting components of COSO enterprise risk management were analyzed by matching them with bank-level governance and financial indicators. The study used data from nine deposit banks operating on the Borsa Istanbul between 2017 and 2024, and the analysis was conducted using panel data analysis. Empirical findings indicate that some COSO components can establish significant relationships with credit risk. In particular, while there is a significant relationship between the Information, Communication, and Reporting and Performance components and credit risk; No significant relationship was found between some governance variables (e.g., board size, bank age) and credit risk. The findings indicate that COSO enterprise risk management practices should be addressed not only at the structural but also at the implementation level.
Modern risk management models and their applications in Turkiye
Keywords: COSO Enterprise Risk Management Model; COSO Kurumsal Risk Yönetim Modeli; Financial institutions; Finansal kurumlar; ISO 31000 Standardı Enterprise Risk Management; ISO 31000 Standart; Kurumsal Risk Yönetimi; Risk management; Risk yönetimi; Turkey; Türkiye