Halep Hüsrev Paşa medresesi - Kalhussien, Omar (My University, 2011)
Tezimizin amacı, Hüsrev Paşa Medresesi örneği üzerinden XVI. yüzyıldan itibaren Osmanlı yönetimine giren Haleb eyaletinde Osmanlılar tarafından uygulanan eğitim faaliyetlerine ışık tutmaktır. Suriye okul kitaplarının Osmanlı işgali diye nitelendirdiği dört yüz yıla yakın bir süre boyunca Osmanlı Devleti gerçekten de eğitim alanını ihmal etmiş midir? Vakıflar şehri diye bilinen Haleb’te günümüze kadar görülmüş en büyük külliye olan Hüsrev Paşa Külliyesi içinde yer alan medrese, vakfiyesi, vakıflarının tarihi, müderrisleri, talebeleri ve eğitim sistemi, dört yüz yıllık bir tarihi süreç içerisinde ele alınacaktır. XVI. yüzyılın ilk yarısında klasik bir Osmanlı medresesi olarak kurulan Hüsrev Paşa Medresesi, XX. yüzyılın ikici yarısında dini eğitim veren bir lise haline gelmiştir. Medrese’nin maruz kaldığı felaketler ve medresede yapılan yenileme çalışmalarının ne zaman ve kim tarafından yapıldığı anlatılacak medresenin bu uzun zaman içinde nasıl bir süreçten geçtiği ele alınacaktır. Anahtar Kavramlar: Osmanlı, Hüsrev Paşa, Haleb, Medrese.

The purpose of the thesis is to discover how the Ottomans impacted the field of education in the province of Aleppo from the beginning of the 16th century. I will use the Hüsrev Paşa Madrasah as a primary illustration. For about four hundred years, of the which is called the period of Ottoman occupation in Syrian textbooks, was the Syrian educational system neglected by the Ottomans? The foundation which established by Hüsrev Paşa till today is known to be the largest complex in Aleppo. In my dissertation, I will elaborate on Hüsrev Paşa's complex and madrasah, its teachers and students, and its four hundred years of history. During the first half of the 16th century, the complex was solely a traditional Ottoman madrasah. In the later half of the 20th century, the madrasah expanded into an Islamic secondary school. How the madrasa progressed will be addressed in detail. Furthermore, the madrasa's exposure to disasters and its reconstruction will also be discussed. Key words: Husrev Pasha, Aleppo, Madrasah, Ottoman.
Keywords: İslam Tarihi; Medreseler_Türkiye