Etodolak türevi SGK 205 ve SGK 216 bileşiklerinin K562 kronik myeloid lösemi hücre hatlarında apoptotik etkisinin incelenmesi - Averbek, Sera (My University, 2015)
Amaç Bu çalışmada, K562 insan kronik myeloid lösemi hücre hatlarında etodolak türevi SGK 205 ve SGK 216 bileşiklerinin farklı konsantrasyonlarının apoptoz üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem SGK 205 ve SGK 216 bileşiklerinin K562 hücreleri ile 24 ve 48 saat etkileşimi sonrası hücre canlılığı ve apoptotik etkilerini belirlemek amacıyla MTT ve TUNEL testleri uygulandı. MTT testi için 0, 10, 25, 50, 75, 100 µM ve %0,1 DMSO konsantrasyonlarında, TUNEL testi için ise 0, 5, 10, 15, 25 ve 40 µM’lık konsantrasyonlarda çalışıldı. Bulgular MTT testi verilerine göre; SGK 205 için 24. ve 48. saatlerin sonunda IC50 değerini sırasıyla 21,3 ve 17,7 µM, SGK 216 için ise 28 ve 14,9 µM olarak gözlendi. Buna göre elde ettiğimiz sonuçlar hem SGK 205, hem de SGK 216 için düzgün bir doz-yanıt eğrisi ortaya koymuştur. TUNEL testi verilerine göre; apoptozun gözlendiği optimum aralıklar, SGK 205 bileşiğinin 24. ve 48. saatleri için sırasıyla 10-25 µM ve 5-15 µM, SGK 216 için ise 5-25 µM aralığındadır. Sonuç SGK 205 ve SGK 216, kronik myeloid lösemi tedavisi için birer aday bileşik olabilir. Anahtar Sözcükler: Apoptoz, K562, Etodolak, MTT, TUNEL
Keywords: Lösemi; Tıp