Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yatırılarak izlenen hastalardan izole edilen mikroorganizmaların 1996 yılı analizi - (:unkn) unknown (My University, 1999)
Bu çalışma, hastanede yatarak izlenen hastalardaki patojen bakterileri ve bunların antibiyotik duyarlılık paternleri saptamak amacıyla yapılmıştır. Marmara Üniversitesi'nde 1.1.1996-31.12.1996 tarihleri arasında yatırılarak izlenen hastalardan izole edilen infeksiyon etkenlerinin vücut bölgeleri ve servislere göre dağılımı ve bu etkenlerin antibakteriyel duyarlılık sonuçlan retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Klebsiella türleri kandan, koagülaz-negatif stafilokoklar beyin-omurilik sıvısı ve kateter örneklerinden, Staphylococcus aureus irinli örneklerden, Pseudomonas türleri ise alt solunum yolu örneklerinden en sık izole edilen mikroorganizmalar olmuştur. Gram-negatif bakterilerde önemli ölçüde 3. kuşak sefalosporin direnci gözlenirken; arnikasın imipenem ve kinolonların halen etkinliklerini koruduğu belirlenmiştir. Stafilokok türlerinde metisilin direnci % 60'lara ulaşmış olmakla beraber vankomisine dirençli suş saptanmamıştır.

The purpose of this study was to determine bacterial pathogens in hospitalized patients and their antimicrobial susceptibility patterns. Bacterial pathogens isolated from hospitalized patients at Marmara University Hospital in 1996 were evaluated according to isolation site of body, hospital ward, and antimicrobial susceptibility patterns. The most commonly isolated pathogens from different body sites were as follows: Klebsiella spp. from blood, coagulase-negative staphylococci from cerobrospinal fluid and cathethers, Staphylococcus aureus from purulant materials, Pseudomonas spp. from lower respiratory tract specimens. Resistance to third generation cephalosporins presented a serious problem in Gram-negatives for which ciprofloxacin, amikacin and imipenem remained comparatively effective. Although methicillin resistance reached 60 % in Staphylococcus species, no vancomycin resistant strain was detected.
The analysis of microorganisms isolated from patients hospitalized in the Marmara University Hospital in 1996
Keywords: Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji; Mikrobiyoloji; Farmakoloji ve Eczacılık