Maksimal istemli kasılma ve elektromiyostimülasyon yoluyla oluşturulan kasılmanın postaktivasyon potansiyeline etkisinin incelenmesi - Yağcı, Serhat (My University, 2018)
Amaç: Bu çalışmada kaslarda oluşturulan iki farklı kasılma yönteminin takip eden kasılmanın şiddetine etkisinin incelenmesi planlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmada katılımcıların quadriceps kas gruplarında rastgele sıra ile farklı günlerde olmak üzere leg extension makinası ile(1RM’in %85’i ile 6 tekrar veya elektromiyostimülasyon(EMS) cihazı ile (6 tekrar 120 Hz, 4 sn. kasılma 4 sn. dinlenme) iki farklı kasılma yaratılmıştır. Uygulamalardan önce ve 30.sn, 1.dk ve 3.dk sonrasında dikey sıçrama yükseklikleri ölçülerek iki farklı uygulamanın postaktivasyon potansiyeli (PAP) oluşturma etkileri incelenmiştir.Bulgular: Çalışma sonunda hem istemli kasılmalar hem de EMS ile oluşturulan istemsiz kasılmalar sonrası PAP cevabında anlamlı artış görülmüştür (p<0,05) İki uygulama arasında 30.s ölçümlerinde PAP cevabında anlamlı bir fark bulunmazken, 1.dk ve 3.dk ölçümlerinde istemli kasılmalar ile sağlanan PAP cevabı EMS uygulamasına göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,05)Sonuç: Çalışma sonunda hem istemli yüksek şiddetli kasılmaların hem de EMS ile oluşturulan kasılmaların takip eden patlayıcı kuvvet özellikli kasılmaların şiddetini arttırabileceği ve bu artışın 3.’dk’ya kadar devam edebileceği görülmüştür. Bunun yanında LE uygulaması ile elde edilen PAP artışı EMS uygulamasına göre daha erken ve yüksek görülmüştür. Bulgular ışığında EMS’nin PAP için özellikle sportif yaralanma geçmişi olan ve yaralanma riski taşıyan sporcular tarafından yaralanma riskini azaltmak için kullanılabileceği düşünülmektedir.

Purpose: In this study, it was planned to compare the effects of high intensity voluntary contractions and involuntary contractions based on EMS on postactivation potential responses.Method: In different days in a random order, participants quadriceps muscles were stimulated with leg extension (LE) (%85 of one repetation maximum, 6 reps) or stimulations were applied with electromyostimulation (EMS) device (6 reps in 120 Hz, 4 s contraction, 4 s relaxation). Height of vertical jump was measured just before and after the application at 30 sec, 1 min, and 3 min in order to investigate postactivation potential (PAP) responses.Results: Both the voluntary contractions and involuntary contractions based on EMS resulted to postactivation potential at 1 min and 3 min. (p <0.05). There was no significant difference in postactivation responses after the LE and EMS application at 30. s (p<0.05). However, a significant increases was observed for leg extension against electromiyostimulation at 1 min and 3 min(p<0,05).Conclusion: To conclude, it was seen that both high intensity muscle contractions and involuntary contractions based on EMS can increase the instensity of subsequent explosive contractions and this increment can continue up to 3 minutes. Comparison between the two applications showed that high intensity voluntary contractions occured more intense and earlier than involuntary contractions based on EMS.
Keywords: Beden Eğitimi ve antrenman; Dikey Sıçrama Yükseliği Postactivation Potantiation; Electromyostimulation; Elektromiyostimülasyon; Kasılma Nöbetleri; Physical Education and training; Postaktivasyon Potansiyeli; Seizures; Vertical Jump Height