Türkiye’de merkez bankacılığı ve TCMB’nin kriz dönemlerinde uyguladığı para politikalarının etkinliği - Manap, Özgür (My University, 2018)
Merkez Bankaları tüm dünyada fiyat istikrarını sağlamaya dönük temel bir fonksiyonu üstlenmişlerdir. Fiyat istikrarının sağlanması konusunda TCMB’nin göstermiş olduğu başarı kriz dönemleri boyutunda incelenmiştir. Bu inceleme neticesinde elde ettiği başarıların makro ekonomik düzeyde geçici çözümler olduğu ve sorunların kronik olarak devam ettiği görülmüştür. Meydana gelen başarısızlığın nedeninin uygulama tercihlerinden çok ülkenin içsel yapısal dinamikleri ve küresel konjonktür, her dönemde politik baskıya maruz kalması olduğu anlaşılmaktadır.TCMB’nin tam olarak bağımsızlığının sağlanması, maliye politikalarıyla makro ekonomik hedeflere dönük eşgüdümlü politikalar uygulaması gerekmektedir. Tüm bunları gerçekleştirirken gerek finansal sistemin işleyişinin önündeki engellerin kaldırılması gerekse ülkede sektörel dağılımların ve bilgi teknoloji ağının yeterli düzeyde geliştirilmesi, uygulayacağı para politikalarının hedefe dönük olarak daha verimli hale gelmesini sağlayacaktır.

Central banks have undertaken the basic function of achieving price stability all over the world. In this study, the performance of CBRT in achieving price stability is analysed for the crisis periods. Consequently, it is seen that this performance consists of temporary solutions in the level of macroeconomics, and the problems remain chronically. The failure stems from Turkey’s domestic structural dynamics, global conjuncture, political oppression seen in every periods rather than practical choices. We need that CBRT gain its independence completely, and apply coordinated policies with fiscal policies and macroeconomic aims. In the meantime, removing the obstacles to the functioning of the financial system and developing sectoral breakdown and information-technology network will make its monetary policies more efficient and target-driven.
Keywords: Bankalar ve bankacılık, Merkez; Ekonomi; Ekonomik krizi; Makroekonomi; Para politikası; TCMB CBRT; Türkiye