Yabancılaşma teorileri açısından Şener Şen filmleri - Çağlar, Asya (My University, 2003)
Sanayileşmeyle birlikte her yeni, her ulaşılmaz karşısında kişi kendini yabancı hissetmeye başlamış ve bu yabancılık, her şeyden önce insanın kendisine olan yabancılaşmadır. Yabancılaşan birey, içinde yaşadığı toplumda meydana gelen olayları değerlendiremediği ve neye inanacağını bilemediği için kararsızlık içindedir ve öngörüden yoksundur. Üstün tutulan değerlerin bazı tehditlerle karşı karşıya kaldığını gören birey, kendini bunalım içinde bulur. Bu da yabancılaşmanın en üst seviyesi olan anomi'nin belirtisidir. Marx'a göre insanlık tarihi, insan varlığının giderek gelişmesi ama aynı zamanda giderek yabancılaşması anlamına gelmektedir. Ait olduğu toplumla birey arasında değer farklılığının yarattığı sağlıksız iletişim sonucu kültürel yozlaşmanın, yabancılaşmanın yaşanması kaçınılmaz bir sondur. Az film

film ilkesini benimsemiş ve bunu hemen hemen her röportajında dile getirmiş olan sinema oyuncusu Şener Şen'in başrol oynadığı filmler, yabancılaşma teorileri açısından önemli örneklerdir. With the indusrialisaton, person feels alien to the developments. This alienations first of all is to alien himself. Because aliented person can't evaluate his society and can't know what to believe, he is an undecided person. He recognizes that moral values face with being unvaluable and he will be emotional upset. This is the top point of the alienation is called as anomi. According to Marx, human history means developments as well as alienation. Commucination between person and society changes in a bad way. As a result of unhealty communication between person and society, cultural values degenerate and become worthless. People alien from himself, society, production process, and production. So, people are like a machine. Şener Şen is a famous movie artist who defenses Few movies but quality movies. His movies are the best examples for aliented person in the society.
Keywords: Filmler; Gösteri sanatları; Topluluk önünde gösteriler; Yabancılaşma Teorileri, Sinema