Sosyal güvenlik hukukunda hizmet borçlanması - Kurt, Aynur Ölçer (My University, 2013)
Borçlanma, Sigortalı, Doğum, Askerlik ÖZET SOSYAL GÜVENLİK HUKUKUNDA HİZMET BORÇLANMASI 5510 sayılı Kanun uygulamasına göre zorunlu sigortalılar açısından sigortalılık hizmeti fiilen çalışma olgusuna bağlıdır ancak bazı durumlarda fiilen çalışılmadan geçen süreler, çalışılmış gibi sayılarak primi ödenmek suretiyle sigortalılık süresinden sayılmaktadır. Hizmet borçlanması olarak adlandırdığımız bu durum sonradan yapılan bir işlem olması nedeniyle daha ziyade uzun vadeli sigor¬ta kollarından sağlanan hak ve menfaatlerden yararlanabilmek için büyük bir öneme sahiptir. Hizmet borçlanması olanağı ile kişilerin sigortalılık haklarından yararlanabilmeleri bir ölçüde de olsa kolaylaştırılmak istenmektedir. Bu şekilde bir değerlendirme olanağı sağlanmasının nedeni, sosyal güvenlik haklarından yararlanamayacak durumda olanların sosyal güvenlik şemsiyesi altına girmelerini kolaylaştırmak ve böylece yararlananların kapsamını artırmaktır. Bu çalışma ile Türk Sosyal Güvenlik Hukukunda borçlanma konusu incelenmiş olup sigortalıların bu haktan daha kolay yararlanabilmesi ve yararlananların kapsamını arttırmak için öneriler üzerinde durulmuştur. Borrowing, Insured, Birth, Military Service

SERVICE BORROWING AT SOCIAL SECURITY LAW According to 5510 law’s practice, insurance service depend on defacto working in terms of the compulsory insured, however in some cases previous periods without defacto working is considered as having been worked and counted in insured period provided that paid insurance premium. That case which referred to service borrowing, due to has been a subsequent action, has essential importance much rather to benefit from rights and benefits of the long term insuarance branches. With the opportunity of service borrowing is desired to facilitate for insurants to benefit from insured right to at least to a degree. Providing a way to this assesment is because those who can not make use of social security rights, and thus facilitate their participation in the social security roof to increase the scope of beneficiaries. This study is examined on the borrowing issue in the Turkish Social Security Law and dwell on recommendations to make easier for insurants to benefit from this right and to improve the scope of the beneficiaries.
Keywords: Çalışma Ekonomisi; Endüstriyel İlişkileri; Sağlık Sigortası; Sigorta Hukuku; Sosyal Güvenlik; Yasa ve Yasama; Yönetim Ekonomisi