Kuru Göz Anketinin (DEQ-5) Türkçe Versiyonu: Tercüme, Geçerlilik Ve Güvenilirlik - BAĞATUR VURGUN, ELİF (My University, 2021)
[PS-KOY-064] Kuru Göz Anketinin (DEQ-5) Türkçe Versiyonu: Tercüme, Geçerlilik Ve Güvenilirlik Semra Akkaya Turhan, Elif Bağatur Vurgun, Ece Yalçındağ Kaçtan, Canan Şanal Toprak, Ayşe Ebru Toker Marmara Üniversitesi, Göz Hastalıkları ABD, İstanbul GİRİŞ VE AMAÇ:Orijinal 5 maddelik Kuru Göz Anketi\"nin (DEQ-5) Türkçe çevirisinin güvenilirliğini ve geçerliliğini değerlendirmek ve DEQ-5\"i, Oküler Yüzey Hastalık İndeksi (OSDİ) anketi, gözyaşı kırılma zamanı (GKZ), kornea boyanması ve Schirmer test sonuçları ile karşılaştırmak. YÖNTEM:Anketin Türkçe versiyonu geliştirilirken; hedef dile çeviri, tekrar İngilizce’ye çeviri, çevirinin kalitesinin değerlendirilmesi ve 10 sağlıklı gönüllü üzerinde test edilmesi aşamalarından oluşan uluslararası dil doğrulama prosedürleri izlendi. Çevrilmiş anket, test içi güvenilirliği değerlendirmek için 25 kişiye 3 gün içinde iki kez uygulandı. Çalışmaya 54 kuru göz hastası ve 46 sağlıklı kontrolden oluşan 100 kişi dahil edildi. Schirmer testi, GKZ değerlendirilmesi ve kornea boyanması dahil tam bir oftalmolojik muayene yapıldı. DEQ-5 ve OSDİ anket skorları kaydedildi. DEQ-5\"in Türkçe versiyonunun duyarlılığını ve özgüllüğünü değerlendirmek için Receiver Operating Characteristic (ROC) analizi kullanıldı. BULGULAR:Olguların ortalama yaşı 45.7±16.2 idi ve %65\"i kadındı. DEQ-5\"in güvenilirliği, 0.95 korelasyon katsayısı (%95 GA 0.90–0.98, p < 0.001) ve testin kendi içindeki tutarlılığı, 0.90 Cronbach alfa güvenilirlik katsayısı değeriyle mükemmeldi. DEQ-5 sonuçları ROC analizi kullanılarak OSDİ sonuçlarıyla karşılaştırıldı ve eğri altındaki alan 0.95 bulundu. Bu değer kuru göz hastalarını ayırt etmede DEQ-5’in mükemmel bir tahmin edici olduğu anlamına gelmektedir. ROC analizine göre %81 duyarlılık ve %91 özgüllük ile optimum eşik değer 6 bulundu. Pozitif OSDİ (≥13) ve en az bir pozitif bulgu (GKZ ve/veya kornea boyanması) ile tanı konulduğunda, saptanan eşik değerin duyarlılığı ve özgüllüğü sırasıyla %87 ve %95 idi. TARTIŞMA VE SONUÇ:Bu çalışmada DEQ-5\"in Türkçe versiyonunun geçerliliği, güvenilirliği ve kuru göz hastalarını ayırt etmedeki yeterliliği gösterildi. Anahtar Kelimeler: kuru göz, deq-5 anketi, osdi, gözyaşı kırılma zamanı
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Medicine; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE