Di̇ji̇tal bankacılıkta teknoloji̇ okuryazarlığı ve bi̇lgi̇ güvenli̇ği̇ farkındalığına dai̇r sorunlar ve öneri̇ler : Di̇yarbakir ili̇ örneği̇ - Özavcı, Garip (My University, 2023)
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre; Ocak-Mart 2022 dönemi itibariyle, internet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan finansal işlemlerin toplam adedi 114 milyon, tutarı ise 3 trilyon TL'dir. Söz konusu istatistikî veri ve günümüz teknolojik gelişimi göz önüne alındığında gelecek projeksiyonunda bankacılık hizmetleri alanından dijitalleşmenin artarak devam edeceği öngörülmektedir. Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını (pandemi) ile beraber, evde kalmamız ve teması mümkün olan minimum seviyeye indirmemiz gereken zamanlarda, dijital bankacılık işlemleri daha da ön plana çıkmıştır. İnternet bankacılığı hizmetlerine talep artmaktadır. Finansal hayat dijital arenaya taşınırken beraberinde güvenlik zaafiyetlerini de getirmektedir. Bireylerin kendi finansal güvenliğinden belirli bir ölçüde sorumlu olduğu düşünüldüğünde bireysel anlamda alınacak bilgi güvenliği önlemlerinin mahiyeti de önemli bir husus olmaktadır. Yapılan literatür araştırmasına istinaden, bilgi güvenliği farkındalığının gelişmiş ülkelerde yüksek düzeyde olduğu gelişmekte olan ülkelerde ise alanla ilgili çalışmaların herhangi bir sonuca varabilmek için yeterli düzeyde olmadığı görülmektedir. Durum böyle iken ülke bazında değil de şehir bazında “dijital bankacılık bilgi güvenliği farkındalığı” hususunda yapılacak çalışmaların özgün nitelikte olabileceği düşünülmüştür. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun 2022 yılı verilerine göre; Diyarbakır ilinde 110 banka şubesi bulunmaktadır. Şube başına düşen nüfus 16.285 olarak hesaplanmıştır (BDDK, 2022). Söz konusu veriler göz önüne alındığında Diyarbakır ilinde bankacılık hizmetleri açısından geniş bir altyapının bulunduğu görülmektedir. Fakat internet bankacılığı kullanımına ve önem derecesi açısından kayda değer bir istatistiki gösterge olan “bilgi güvenliği farkındalığı” ile ilgili verilerin mevcut olmadığı görülmüştür. Diyarbakır ilinin internet/ dijital bankacılık hususundaki bilgi güvenliği farkındalığını ölçmek ve elde edilecek sonuçlarla beraber niş sayılabilecek alana katkıda bulunmak tezin en temel hedefini oluşturmaktadır. Bu kapsamda; araştırmacılarca sıklıkla kullanılmış olan “Dijital Veri Güvenliği Farkındalığı Ölçeği (DVFÖ)” ve “Dijital Okuryazarlık Ölçeği (DOÖ)” kullanılarak araştırma dinamiğine uygun anket formunun oluşturulması planlanmaktadır. Hedeflenen sonuçlara ulaşabilmek adına çalışma modeli hazırlanacaktır. Araştırmanın nicel, nedensel-karşılaştırma yöntemi ile belirli tarihler arasında (kesitsel) yürütülmesi planlanmaktadır. Tez kapsamında elde edilen verilerin IBM SPSS Statistic Package 28 sürümü kullanılarak analiz edilmesi planlanmaktadır.

According to the data of the Banks Association of Turkey (TBB); as of January-March 2022, the total number of financial transactions by using the internet banking service is 114 million and the amount is 3 trillion TL. Considering the statistical data in question and today's technological development, it is predicted that digitalization in the field of banking services will increasingly continue in the future projection. As the COVID-19 epidemic (pandemic) affecting the world, digital banking transactions have come to the forefront even more in those times when we need to stay at home and reduce contact to the minimum possible level. The demand for internet banking services is increasing. As financial life moves into the digital arena, it also brings security vulnerabilities. Considering that individuals are responsible for their own financial security to a certain extent, the nature of the information security measures to be taken individually is also an important issue. Based on the literature research, it is seen that the awareness of the information security is high in the developed countries, and studies on the field are not at a sufficient level to reach any conclusions in the developing countries. While this is the case, it is thought that the studies to be carried out on the digital banking information security awareness on a city basis, not on a country basis, may be more distinctive. According to the year 2022 data of the Banking Regulation and Supervision Agency; there are 110 bank branches in Diyarbakır. The population per branch was calculated to be 16,285. Considering the aforementioned data, it is seen that there is a wide infrastructure in terms of banking services in Diyarbakır. However, it has been observed that there is no data on internet banking usage and information security awareness, as a significant statistical indicator. The main objective of the thesis is to measure the information security awareness of the province of Diyarbakır on internet/ digital banking and to contribute to the niche area with the results to be obtained. In this context; It is planned to create a questionnaire in accordance with the research dynamics by using the Digital Data Security Awareness Scale (DDS) and Digital Literacy Scale, which are frequently used by researchers. A work model will be prepared in order to achieve the targeted results. The research is planned to be conducted between certain dates (cross-sectional) with the quantitative, causal-comparison method. It is planned to analyze the data obtained within the scope of the thesis using the IBM SPSS Statistics Package 28 version.
The problems and suggestions on technology literacy and information security awareness in digital banking : The case of Di̇yarbakir province
Keywords: Awareness; Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Bilgi Güvenliği; Cybersecurity; Data; Digital Data Security; Dijital Bankacılık; Dijital Veri Güvenliği; Information Security; Internet banking; İnternet bankacılığı; Siber Güvenlik Digital Banking; Teknoloji Okuryazarlığı; Türkiye