Cep telefonları: GSM' e giriş - (:unkn) unknown (My University, 1999)
Mobil haberleşme alanında birçok sistem geliştirilmiştir. Bunlardan en çok bilineni, Şüphesiz GSM'dir. GSM'de, coğrafi alanda belirli mesafelerle -baz istasyonu- antenleri yerleştirilir. Bu antenler mobil abonelerle sistemin irtibatını kurmaktadır. Sistem mobil cihazlardan gelen bilgiyi onun istediği kişiye ulaştıran bir sır dostu kurye şeklindedir Mobil abone, her ne kadar, aradığı şahısla konuştuğunu zannetse de, kullandığı cep telefonu onun konuş-malarını GSM şebekesine aktarmaktadır. Şebeke konuşma bilgilerini alıp değerlendirdikten sonra muhatap tarafın telefonuna "arkadaşın şunları anlatıyor" şeklinde bilgi göndermektedir. Muhatabın kullandığı cihaz ise rivayet bileşenlerini atıp bilgiyi hopörlere vermektedir. GSM'de mantık kanalları denilen protokollerle karmaşık trafik akışı yönetilmektedir. GSM kullanıcının sistem sıkıntılarından etkilenmemesini hedefler. Kullanıcının haberleşmedeki sır ve güvenlik beklentilerine çözüm üretir. Bu tebliğde en yaygın cep telefonu sitemi olan GSM, modüler bileşenleriyle ele alınıp anlatılmaya çalışılacaktır.

In the mobile telecommunication field, many system was developed. The well-known of these is GSM, doubtless. In the GSM, cell-site antennas which their location will be different and fairly far from each other, are located in the geographic area. These antennas provide communication between mobile subscribers and mobile network. Mobile system is as like a "secret" friendly courier who cary his special message to his call friend. Mobile sub-scriber thinks that he is speaking his friend, but his mobile equipment transfers speaking to the GSM network. After dedection, acception and processing, network sends an information to other phone as "your caller said that...". Mobile phone select speaking information and gives out from speaker. Complex traffic current is managed by protocols which is named "logical channel" in GSM. GSM aims that user isn't effected from system operation problems and solves user's desires about security and thrust. In this paper, GSM which is most wide-spread pocket size phone system will be tried to explain by it's modular components.
Hand-portable phones: Introduction to GSM