Yöneticilerin işyeri rekreasyon farkındalık algılarının ve etkinliklere katılımlarının incelenmesi - Özkan, Rıza Tayfur (My University, 2018)
Amaç: Dünyada hızla değişen ve gelişen işyeri rekreasyonu etkinlikleri işyerlerine, çalışanlara, dolayısıyla topluma ve devlete çok farklı faydalar sunmaktadır. Bu nedenle işyerlerinde çalışanların iş uğraşları dışında, günlük yaşam kalitelerini artırmak, kendilerini geliştirmek ve iş monotonluğundan kurtulmak amacıyla katıldıkları tüm serbest zaman etkinlikleri gerekli ve önemlidir. Çalışmanın amacı; işyeri rekreasyonu etkinliklerinin yönlendiricileri yöneticilerin işyeri rekreasyon farkındalık algılarının ve etkinliklere katılımlarının incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada araştırmacı tarafından geliştirilen İşyeri Rekreasyonu Katılım Anketi (22 madde) ve 2 alt boyuttan oluşan İşyeri Rekreasyonu Farkındalık Algı Ölçeği (İREFA) (15 madde) kullanılmıştır. İREFA ölçeği; İstanbul ilindeki 187 özel sektör çalışanına uygulanmasından sonra, örneklemden elde edilen verilerin yeterliliğinin saptanması için KMO (0,923) testi yapılmıştır. Güvenirlik için Cronbach Alfa değerleri ise sırasıyla iki alt boyut için 0,900 ve 0,810 olarak hesaplanmıştır. Nihai veri toplama araçlarımız İstanbul ilindeki 180 özel sektör yöneticilerine uygulandıktan sonra çıkan sonuçlara göre; parametrik olmayan Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testleri İREFA ölçeğine uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılımcıların ağırlıklı erkek yöneticiler oldukları, katılımcıların lisans ve üstü eğitim mezunu oldukları görülmektedir. Cinsiyet ve işyerinin toplam çalışan sayısı olarak alt boyutlarda anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir (p< 0.05). Sonuçlar: Yöneticilerin işyeri rekreasyon etkinliklerine katılım ilgilerinin yetersiz olduğu, bu nedenle de özellikle etkinlik faydaları konusunda kurumsal bilinç ve gelişim farkındalıklarının düşük seviyede olduğu tespit edilmiştir.

Objective: Recreational practices in the workplaces, which are rapidly changing and developing around the world, offer several benefits to the workplaces, their employees, the society, and the state. Therefore, not only works of the employees, but also all the leisure time activities they join in order to improve their quality of life, to improve themselves, and to get rid of job monotony, are necessary and important. This study aims to analyze the workplace recreation awareness perceptions of managers, leaders of the recreational activities at the workplaces, and their participations in the activities. Material and Methods: Workplace Recreation Participation Questionnaire (22 articles) and 2 sub-dimensional Workplace Recreation Awareness Questionnaire Perception Scale (WREAP) (15 articles), developed by the researcher were used in the study. The WREAP scale was applied to 187 private sector employees in Istanbul province, and then, the KMO (0,923) test was performed to determine the sufficiency of the data obtained from the sample. Cronbach’s alpha values for reliability were calculated as 0,900 and 0,810, respectively for two sub-dimensions. After our final data collection tool was applied to 180 managers of the private sector in Istanbul, the nonparametric Mann Whitney U and Kruskal Wallis tests, and WREAP scale were applied in accordance with the results obtained. Findings: Participants in the study were mainly male managers, and graduates of higher education. Significant differences related to gender, and total number of employees were found in sub-dimensions (p< 0.05). Results: It is found out that the participation of the managers in workplace recreation activities is inadequate; corporate consciousness and development awareness, especially on the benefits of the activities, are low.
Keywords: Activity; Awareness Perception; Etkinlik; Farkındalık Algısı; İşyeri Rekreasyonu; Katılım; Management; Manager; Participation; Recreation; Recreation areas; Recreation leadership; Rekreasyon; Rekreasyon alanları; Rekreasyon liderliği; Workplace Recreation; Yönetici; Yönetim