The generation of typical meteorological year and climatic database of Turkey for the energy analysis of buildings - Yılmaz, Serpil (My University, 2015)
Küresel ısınma, hava kirliliği, yenilenemeyen enerji kaynaklarının sürekli tüketimi enerji kaynaklarının bugünkü kullanım metodlarına atfedilmektedir. Ticari, konut ve endüstriyel inşaat sektörü, toplam enerji tüketiminin % 30 – 50’den sorumludur. Sürdürülebilir gelişim için enerji talebinin azalması çok önemlidir. Bu, enerjiyi etkin şekilde kullanmak ve enerji yönetimini ve verimliliğini artırmakla sağlanabilir. Isıtma ve soğutma cihazlarının etkin ve verimli tasarımı o bölgenin hava şartları ile yakından ilgilidir. Bu çalışmada tipik iklim yılı tasarımı ve iklim veri kütüğü oluşturmak için sql programlama dili kullanılmıştır. Literatür taraması sonrası, tipik iklim yılı oluşturmak için kullanılan en yaygın yöntemin Filkenstein -Schafer (FS) istatistiksel method olduğuna karar verilmiş ve 1989-2012 yılları arası 23 yıllık meteorolojik veriler Türkiye’nin 65 ili için kullanılmıştır. FS method için seçim kriteri 13 meteorolojik veriden oluşmaktadır. Bu veriler : max-min-ort günlük kuru termometre sıcaklıkları, günlük max-min-ort yaş termometre sıcaklıkları,günlük max-ort rüzgar hızları, ort yatay global güneş radyasyon değerleridir. Bütün meteorolojik verilerin ve oluşturulan TMY yardımıyla, etkili enerji tahmin yöntemlerinden olan, ısıtma/ soğutma derece saat, derece gün, bin data ve Ashrae meteorolojik tasarım kriterlerin yer aldığı datalar Türkiye’nin 65 ili için hesaplanmıştır. Yine Ashrae tasarım kriterleri esas alınarak Türkiye 8 iklim zonuna bölünmüş ve grafiksel gösterimi verilmiştir.

Global warming, air pollution and the continuous depletion of nonrenewable energy resources are attributed to the present energy use patterns. The building sector (commercial, residential, and industrial) consumes 30–50% of the total energy requirements of a society. For sustainable development, a reduction in energy demand is essential. This could be achieved through improving energy efficiency, effective energy conservation and management. The weather conditions of a given region are the most important considerations for the proper design of space AC systems. In this study, The typical meteorological year and climatic database of Turkey for the energy analysis of buildings were generated by SQL database programmimg language. The literature review conducted in this work shows that one of the most common methodologies for generating a TMY is the proposal by Hall using Filkenstein -Schafer (FS) statistical method. This method is an emprical approach that selects individual months from different recorded years . In this study, for the generation of the typical meteorological year, the measured weather data of a 23-year period (1989–2012) for 61 cities in Turkey . The selection criteria were based on 13 meteorological parameters. These parameters are the daily mean, maximum and minimum values and ranges of temperature, dew-point and wind velocity and the daily values of global solar radiation. All the information and data presented in this paper is unique in Turkey and and aimed to provide a sustainable information needed by building designers for energy calculations.
Keywords: Binalar; Enerji koruma; İklim etkileri; Meteoroloji; Türkiye; Yapılar