Azerbaycan ekonomisinin dünya ekonomisine açılması - Musayev, Vusal (My University, 2008)
Hazırladığım tez konusunun amacı 1990 yılında SSCB‘nin dağılmasıyla 31 Ağustos 1991’de bağımsızlığını yeniden ihdas eden Azerbaycan Cumhuriyetinin bağımsızlık döneminde gelişmekte olan ekonomisini incelemektedir. Konunu kapsayan üç ana başlık altında SSCB döneminde tamamen kapılı bir ekonomik yapıya sahip olan Azerbaycan cumhuriyeti bağımsızlık sonrası dünya ekonomisiyle bütünleşmek için uyguladığı birçok istikrar politikaları, özelleştirme çalışmaları, sosyo ekonomik kalkınma programları sektörlerdeki gelişme, istihdam düzeyi, imzalanan petrol anlaşmaları ve uluslararası mali kuruluşlarla ilişkileri incelenmiştir. Konu içerisinde yer alan tablo ve grafiklere dikkat ettiğimizde uygulanan bu ekonomik reformlar ve istikrar politikalarını sonuçları açıkça göre biliriz. Zengin doğal kaynakların varlığı, eğitimli insan gücü, ekonominin ilk dönüşüm sürecine başladığı düzey, önemli ulaşım yollarının kesiştiği bir noktada bulunması, komşu ülkelerinin piyasalarının yapısı, özel mülkiyet ve bireysel teşebbüse dayanan milli medeniyetinin varlığı, Azerbaycan ekonomisinin geleceğine iyimser bakmaya imkân veriyor. Kısaca Azerbaycan’da ekonomik dönüşüm, kalkınma ve dışa açılma süreci yavaş ama emin adımlarla ilerlemektedir. Bu sürecin gelecek adına ümit verdiği söylenebilir. Azerbaycan 2) Ekonomi 3) Küreselleşme 4) Uluslararası Mali Kuruluşlar 4) Reformlar The aim of my prepared thesis is to explain the progress of Azerbaijan economy in the period of the renew recognitıon of independence of Azerbaijan Republic on 31 August 1991 after the collapse of Soviet Union in 1990. The thesis is consisting of three main parts where Azebaijan Republic during the period of Soviet Union with having closed economy after the recognitıon of independence pursued the stable policies like as the privatizatıon of state enterprise, internatıonal monetary institutions, labour force and improvements in sosial-economical sectors in order to integrate into the world economy. The graphics and the tables mentioned inside the thesis obviously showing the result of these economic reforms and the stable policy of Azerbaijan Republic. The huge natural resources and the intelligent human resources, the successful progress of economy, the importance of strategic locatıon of international roadcross, market situation of neighbourhood states, all these above mentioned conditıons provide us to think about the bright future of Azerbaijan economy. Meanwile, Azerbaijan economy is growing up with slow but certain steps. İt gives us to think positively about our future.
Keywords: Azerbaycan_Ekonomik Durum; Ekonomi_Azerbaycan