Türkiye ve Avrupa Birliği nezdinde Kurumlar Vergisi’nin uyumlaştırılması ve uygulanması - Karcı, Muammer (My University, 2010)
Avrupa Birliği, Kurumlar Vergisi, Uyumlaştırma ÖZET TÜRKİYE VE AVRUPA BİRLİĞİ NEZDİNDE KURUMLAR VERGİSİ’NİN UYUMLAŞTIRILMASI VE UYGULANMASI Farklı ekonomik güçlere sahip ülkelerin oluşturduğu Avrupa Birliği (AB)’nde vergi uyumlaştırması daha çok dolaylı vergiler alanında ön plana çıkmış, dolaysız vergiler ise geri planda kalmıştır. Çünkü dolaylı vergiler marifetiyle ekonomiye müdahale etme imkanı daha yüksektir. Üye ülkeler vergilendirme yetkilerini bir başka uluslarüstü kuruluşa devretmek istememektedirler. Bu yüzden AB’de uyumlaştırılmış bir Kurumlar Vergisi’nden söz etmek mümkün değildir. AB, vergilendirme konusunda ortaya çıkması muhtemel karışıklıkları önlemek amacıyla, Kurumlar Vergisi’nin konusunu oluşturan birleşme, bölünme, devir, vb. unsurları vergiden istisna tutarak en kolay yoldan vergi uyumlaştırmasını sağlamaya çalışmıştır. Yaklaşık yarım yüzyıldır AB’ye üye olmayı bekleyen Türkiye de mevzuat uyumu açısından gerekli bazı adımları atmış ve 2006 yılında yeni Kurumlar Vergisi Kanunu’nu yürürlüğe koymuştur. Bu Kanun ile AB mevzuatına pek çok alanda uyum sağlanmış olmasına rağmen daha yüksek seviyede bir uyumdan söz edebilmek için Türkiye’nin yapması gereken daha pek çok yasa değişikliği bulunmaktadır. Key Words: European Union, Corporate Tax, Harmonization

THE HARMONIZATION AND EXECUTING OF CORPORATE TAX IN THE CONTEXT OF TURKEY AND EUROPEAN UNION In European Union (EU) which was created by different economic powered countries; tax harmanization stood forefront at indirect taxes field and remained in background at direct taxes because it is a greater opportunity; to intervene to the economy by means of indirect taxes. The member countries do not want to give their taxation power to another supranational organization. By this reason it is impossible to talk about a harmonized corporation tax. EU hold the issues which are composing the subject matter of corporation tax like mergers, divisions, transfer of assets, etc… as tax exemption to avoid confusions from the easiest way. Turkey that is waiting since half century for membership made basic steps for harmanization of legislation and enforced new corporation law in 2006. Although a high level of compliance with EU legislation in many areas with the new harmonized law Turkey need many changes to be able to talk about a higher level compliance.
Keywords: Avrupa Birliği; Avrupa Birliği_Vergilendirme_Türkiye; Kurumlar Vergisi