İşletmelerde enerji verimliliği çalışmalarının etkilerinin incelenmesi ve hizmet sektöründe bir araştırma - Özel, Cemil (My University, 2010)
Enerji, her gün daha fazla duymaya başladığımız, çevresel, finansal etkileri olan ve toplumların refah seviyesi ve üretim için en temel girdidir. Gelişimin unsuru olan enerjinin kullanımında, küresel eğilimler kamuoyu oluşturmakta ve çevresel etkileri nedeniyle fosil yakıtların tüketimi ve verimsiz kullanıma baskı artmaktadır. Bizim konumuz olan enerji verimliliği ulusal rekabet gücümüze katkı sağlamanın ve çevresel baskılar sonucu ileride oluşacak uluslararası yaptırımlara hazırlıklı olmanın temelini oluşturmaktadır. Hükümetler tarafından yapılan kanuni düzenlemeler ile tüm hukuksal altyapı uluslararası hukuğa ve ulusal ihtiyaca uygun hale getirilmiştir. Tüm bu unsurlar bir araya getirildiğinde ülkemizde yer alan tüm işletmelerin enerjiyi daha verimli kullanmaları, kanuni yükümlüklerini yerine getirmelerine, maliyet avantajı aracılığıyla rekabet güçlerini artırmalarına ve geleceğin en önemli pazarlama unsuru olan çevreci şirket imajlarına katkı sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı enerji kavramı, enerji verimliğinin çevresel ve ekonomik boyutta öneminin tanımlanması, uluslararası uygulamalar ile ulusal durumun karşılaştırılmasının yapılmasıdır. Bu karşılaştırma ve analizler enerji kullanımı yoğun, ulusal ekonomideki payı büyük olan hizmet sektörü özelinde incelenmiştir. Bu çalşma üç bölümden oluşmaktadır, ilk bölümde enerji tanımı, kaynakları, kullanım alanları, verimlilik ve uygulamaları, uluslararası uygulamalar ve sonuçları, şirketler için maliyet muhasebesi kavramlarını içermektedir. İkinci bölümde ise hizmet sektörünü oluşturan en önemli alt gruplardan konaklama tesisleri üzerine yoğunlaşılmıştır. Antalya bölgesinde yer alan 5 yıldızlı oteller ile yapılan bir anket çalışması ile bu anketin analizi ikinci bölümde yer almaktadır. Son bölümde ise uygulama ile ortaya çıkan sonuç açıklanmaktadır Bu çalışma hem kavramsal olarak enerjiyi, kaynakları, tüketimini, çevresel sonuçlarını, finansal etkilerini açıklamakta hemde saha çalışması ile sonuçlarını göstermektedir.

Energy is the most important input required for the production and increasing the welfare level of the communities and which we hear much more every passing day and has environmental and financial affects. The global trends form the public opinion while the usage of energy which is an element of development and the enforcements over the consumption of fossil fuels and against ineffectual usage is increasing. Energy productivity which is our issue here, form the basic for the contribution in our national competitive power and being ready for the international enforcements that will arise in the future as the result of environmental pressure. The legal regulations prepared by the government and all legal infrastructure were made proper into international laws and national requirements. When all these elements are put into together, more productive energy usage of all enterprises exist in or country contributes to performing their legal obligations, increasing their competitive power through cost advantages and their environmentalist company image which is the most important marketing element of the future. The purpose of this study is to make the definition of energy concept and defining the energy productivity in accordance with the environmental and economic dimensions and performing the comparison of international applications with national situation. These comparisons and analysis were performed specially at service sector, whose share in national economy is great and at which energy usage is intensive. This study is formed of three chapters. In the first chapter includes the definition of energy, energy resources, energy usage and application areas, international applications and their results and the cost accounting concepts for the companies. In the second chapter, the study is focused on accommodation facilities which are ones among the most important sub groups that form the service sector. A survey study performed with the 5 star hotels located in Antalya region and analysis of this survey also take place in the second chapter. And in the last chapter, the results achieved at the end of the application are explained. This study both explain the energy, resources, energy consumption, environmental results, financial affects conceptually and also shows the results by means of the field study.
Keywords: Hizmet Sektörü_Enerji Verimliliği