İşletim sistemleri eğitimi için web tabanlı simülatör - Gürbüz, Ali (My University, 2000)
Bu çalışma kapsamında, İşletim sistemleri dersi eğitiminde kullanılabilecek web tabanlı bir simülatör tasarlandı. Bu çalışma da, işletim sisteminin bilgisayar üzerinde sorumlu olduğu değişik yönetimlerde kullanılan on üç adet algoritmanın simülatörü gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen simülatörler yanında, Marmara Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Elektronik-Bilgisayar Eğitimi bölümünde okultulmakta olan işletim sistemleri dersi müfredatına uygun konu içerikleri için web sayfaları tasarlandı. Konuların anlatıldığı toplam 47 adet web sayfası, web tabanlı eğitim kriterlerine uygun olarak tasarlandı. Konu içeriklerinin zenginleştirilmesi ve verilmek istenen bilgilerin öğrencinin birden fazla duyu organına hitap ederek kalıcı olması için konular resim, şekil, tablo, animasyon, sesli animasyon ve tasarlanan simülatörler ile desteklendi. Yapılan çalışmada, toplam on altı adet animasyon bulunmaktadır. Bu animasyonların ikisi sesle desteklenmiştir. Her bölümün sonuna konuyla ilgili sorular yerleştirildi. Ayrıca tasarlanan tüm simülatörler tek bir java apleti olarak ayrı bir web sayfası şeklinde de tasarlandı. Gerçekleştirilen bu çalışma üniversitelerin teknik eğitim fakültelerinde web tabanlı eğitim çerçevesinde İşletim Sistemleri dersi eğitimi için kullanılabilir. Bu çalışma yazı, resim, animasyon, ses ve simülatörlerle çoklu ortam olarak zenginleştirilmiştir

In this study a web based simulator has been designed that might be used in Operating System Course. In this study, thirteen simulators have been designed for operating system management algorithms. Beside the simulators, the course notes for the Operating Systems Course in Marmara University Technical Education Faculty, Electronic-Computer Education Department are prepared as a web pages. 47 web pages, in which the topics of the course are thought, have been designed according to the web based education criteria. In order to enrich the contents and addressed to multisense, contents have been supported with pictures, figures, tables, animations, voiced animations, and designed simulators. In this study there are sixteen animations. Two of them are supported with voice. At the end of each chapter there are questions about each chapter. And the all simulators are designed as just one Java applet, located on a web page. This study may be used in technical education faculties of the universities for Operating System Course as a web based education material. It was also supported by text, figures, multimedia technologies such as animation, simulators and pictures .
Keywords: Bilgisayar programlaması; Genel Konular; Işletim Sistemleri (Bilgisayarlar)-Öğrenim ve Öğretim; Sistem programlama ve programlar