Mesane tümöründe “EN BLOC” transüretral rezeksiyon - TOPBAŞ, FEVZİ BATUHAN; SARAÇOĞLU, SERTAÇ; ŞENER, TARIK EMRE; TANIDIR, YILÖREN (My University, 2022)
Mesane kanseri tanısında sistoskopi altın standarttır. Mesanenin sistoskopik incelemesi ve şüpheli lezyondan biyopsi veya rezeksiyon ile alınan dokunun histopatolojik değerlendirmesi ile kesin tanı konur. Rezeksiyon tanıyı koydurmakla beraber kasa invaze olmayan tümörlerde aynı zamanda tedavinin major komponentidir. Patolojik evrede (pT) doğru tanıya ulaşmak bu hastalarda uygun tedavi stratejilerinin seçilmesi açısından önemlidir. Doğru bir histopatolojik tanı, ikinci TUR prosedürü veya adjuvan intravezikal tedavi gerekliliğini azaltarak maliyeti ve komorbiditeyi düşürebilir. Yapılan çalışmalarda, “en bloc” rezeksiyonun patolojik tanı koymayı kolaylaştırdığı ve konvansiyonel transüretral tümör rezeksiyonu ile kıyaslandığında tanıyı daha doğru koymayı sağladığı gösterilmiştir. Bu video bildiride 2 cm boyutlu mesane tümörü olan bir hastaya uygulanan transüretral “en bloc” mesane tümör rezeksiyonu tekniğini paylaşmayı amaçladık. Hasta Bilgileri: N.K., 60 yaşında ek hastalığı olmayan kadın hastanın haziran 2021 tarihinden itibaren birkaç kez tekrarlayan ağrısız pıhtılı hematüri öyküsü mevcuttu. Gross makroskopik hematüri nedeniyle yapılan üriner sistem ultrasonografisinde mesane sağ yan duvarda 20x10 mm papiller tümöral lezyon saptandı. Hastanın mesane tümörüne yönelik “en bloc” transüretral rezeksiyon uygulandı. Patoloji sonucu pT1, düşük dereceli papiller ürotelyal karsinom olarak raporlanan hastanın rezeksiyon materyalinde muscularis proprianın mevcut olduğu ve kas tabakasına invazyon olmadığı gösterildi. Postoperatif 3. ayında yapılan sistoskopisinde tümör izlenmeyen hasta kliniğimizce takip edilmektedir. Sonuç: Mesane tümörü tanı ve tedavisinde “en bloc” transüretral tümör rezeksiyonu uygun hastalarda güvenli ve etkin bir yöntemdir.
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Cerrahi Tıp Bilimleri; Üroloji; Medicine; Health Sciences; Surgery Medicine Sciences; Urology; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; ÜROLOJİ VE NEFROLOJİ; CERRAHİ; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; UROLOGY & NEPHROLOGY; SURGERY; Nefroloji; Cerrahi; Nephrology; Surgery; bladder cancer; transurethral resection; en-bloc