İstanbul altın borsası ve finans sektörüne katkıları - İvgen, Ali Rıza (My University, 2004)
Ülkemizde yatırım araçları ekonomideki gelişmelere paralel olarak hızla artış kaydetmektedir. Ekonomide istikrarlı bir büyüme ve gelişmenin sağlanması, kaynakların optimal düzeyde ve akıcı bir şekilde kullanılarak yeterli büyüklükteki sermaye birikiminin yatırıma dönüştürülmesi ile orantılıdır. Türk ekonomisinin sahip olduğu sıkıntılardan biri, yatırıma aktarılacak kaynağın yetersizliği ve mevcut kaynakların uygun şekilde kullanılamamasıdır. Bu çalışmada İstanbul Altın Borsası ve finans sektörüne katkıları incelenmeye çalışılmıştır. Altın kavramına, altının genel özelliklerine, dünyada ve Türkiye'deki altının tarihsel sürecine değinilmiştir. Dünyada altın arz ve talebinin nasıl oluştuğu, arz ve talebe etki eden faktörler ve altının ekonomik koşullarla olan ilişkisi ayrıntılı olarak ele alınmaya çalışılmıştır. Dünya altın ticareti, altın fiyatlarının nasıl oluştuğu, fiyatları etkileyen faktörler, altın piyasaları ve dünya altın borsalarının dünü, bugünü ve geleceği üzerinde durulmuştur. Türkiye Altın Piyasası, İstanbul Altın Borsası ve İstanbul Altın Borsası'nın Türk finans sektörüne katkıları incelenmeye çalışılmıştır. Altın piyasalarının yeniden yapılanması kapsamında altının Türk ekonomisinde ve finans sektöründe yatırım aracı olarak kullanılması ve yapacağı katkılar açıklanmaya çalışılmıştır. Türkiye'nin elinde bulundurduğu altın kaynaklarının kullanımı ne derece önemli olduğu ve bunların etkin hale getirilerek ekonomiye aktarılması gerekliliği üzerinde durulmuştur. Altın piyasaları açısından reform niteliği taşıyan çalışmalar açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca Türkiye'nin sahip olduğu yeraltı kaynakları nedeniyle altın piyasaları ve altın madenciliğinin geliştirilmesi için bir takım önerilerde bulunulmaya çalışılmıştır. The financial instrument is fastly developing in Turkey as a paralel Turkish economic growth. To reach a stable and developing economy depends on using all economic sources optimum and fluencly. Besides it also proportional to convert capital savings which is enough to capital investment. One of the Turkish economic boredom is, the lack of sources for investment and to use existing sources wrongly or unsuitable. In this thesis, it has been tried to explain Istanbul Gold Exchange and it's affects on financial markets. It has been mentioned the meaning of gold, the general properties of gold and the gold history of the world and Turkey. It has detailed that how the gold supply and demand are become on balance, the affective factors of gold supply and demand and the relationship between gold and economic situations. It has been explained world gold trade, how the gold price are definated, the affective factors on gold price, gold markets and the past, present and future history of world gold. In addition, it has been searched Turkish gold markets, Istanbul Gold Exchange and its additives and affections on Turkish economy. It has also searched to use gold as a financial instrument in Turkish economy and its affects on Turkish financial sector in the new reform content on gold markets. It has expressed that how important the Turkish gold sources and using them very efficiently. In addition, it has tried to explain and detailed the new reforms on gold exchange. Besides some suggestions have been represented because of Turkish underground sources to develop gold markets and gold mining.
Keywords: Borsa