Lise öğrencilerinin sosyal medya bağımlılıklarının demografik değişkenlere göre incelenmesi - Gökoğlu, Sema (My University, 2024)
Gelişen teknoloji ile birlikte yeni cihazların üretilmesi internet kullanımını artırmıştır. Günümüzde, özellikle genç yaşlardaki bireylerde internet kullanımı oldukça yaygındır. İnternet kullanırken sosyal mecralar gençlerin daha çok ilgisini çekmekte olduğu bilinmektedir. Geçmiş yıllarda açık alandaki oyunların ve sosyal aktivitelerin yerini internet üzerinden oynanan oyunlar ve sosyal mecralardaki sosyalleşme aktiviteleri ve uygulamalar almıştır. Genç yaş grubunda bu mecralarda geçirilen vakit artmaktadır. Bu durum göz önüne alındığında bilinçsiz kullanım ile internet ve dolayısıyla sosyal medya bağımlılığından söz etmek mümkün hale gelmektedir. Bu çalışmada lise öğrencileri seçilmiş ve aynı ilin dört farklı ilçesindeki lise düzeyindeki okullardan uygun örnekleme tekniği ile 376 öğrenci örneklem olarak seçilmiştir. 376 katılımcının 205’i kız 171’i erkek öğrenciden oluşmaktadır. 376 katılımcının 205’i kız 171’i erkek öğrenciden oluşmaktadır. Uygulanacak anket, internet ve sosyal medya bağımlılık ölçeği ile internet ve sosyal medya bağımlılık düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada Young’ın İnternet Bağımlılık Testi Kısa Formu ve Ergenler İçin Sosyal Medya Bağımlılık Ölçeği ile değişkenlerin saptanması için araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Toplanan veriler SPSS programında analiz edilmiş ve raporlanmıştır. Çalışmada kullanılan yöntem ilişkisel tarama modelidir. Veriler toplandıktan sonra normal dağılım gösterdiği tespit edilmiş ve buna bağlı olarak araştırma analizleri bağımsız grup t-testi ve tek faktörlü ANOVA testi ile sınırlı kalmıştır. Bağımlılık çok geniş kapsamlı bir konudur. Literatür incelendiğinde sosyal medya bağımlılığı ile ilgili pek çok makaleye ve tezlere rastlamak mümkündür. Bu çalışmanın en güncel sonuçları içermesi özgünlüğünü ortaya koymaktadır. Araştırma sonuçları incelendiğinde cinsiyet, internet kullanım süresi, sosyal medyada yapılan paylaşım sıklığı, sosyal medyaya ayrılan süre, not ortalaması, yeni arkadaş edinme amacıyla sosyal medya araçlarını kullanmak internet ve sosyal bağımlılığını etkileyen değişkenler olmuştur. Buna ek olarak sınıf değişkeni sosyal medya bağımlılığında da anlamlı farklılık vermiştir. Çalışma öğrencilerin sosyal medya bağımlılıkları ile ilgili veriler sunmuş olup teşhisi ve tedavisi ile ilgili yeni yapılacak çalışmalara ışık olacaktır. Çalışma sonucunda elde edilen veriler ile yeni yazılacak makalelerdeki veriler ile karşılaştırma yapılarak araştırmacılara yardımcı olacaktır. Alanında uzman pedagog, psikolog, psikiyatristler ile birlikte çalışılarak sosyal medya bağımlılığının tedavisi için yol izlenip, bağımlı bireylerin gündelik yaşamda yer alması için çalışmalar yapılabilecektir. Araştırma sonuçlandığında akademik dergilerde yayınlanabilir, ulusal kongre veya sempozyumlarda sunumu yapılabilir.

With the developing technology, the production of new devices has increased the use of the internet. Today, internet use is quite common, especially among young individuals. It is known that social media attracts more attention of young people while using the internet. In the past years, games and social activities in the open field have been replaced by games played over the internet and socialization activities and applications in social media. The time spent on these media in the young age group is increasing. Considering this situation, it is possible to talk about unconscious use and internet and therefore social media addiction. In this study, high school students were selected and 376 students were selected as a sample with the appropriate sampling technique from high school level schools in four different districts of the same province. 205 of the 376 participants were female and 171 were male students. 205 of the 376 participants were female and 171 were male students. The survey to be applied aimed to determine the internet and social media addiction levels with the internet and social media addiction scale. In the study, Young's Internet Addiction Test Short Form and Social Media Addiction Scale for Adolescents and the Personal Information Form prepared by the researcher to determine the variables were used. The collected data were analyzed and reported in the SPSS program. The method used in the study is the relational screening model. After the data was collected, it was determined that it showed a normal distribution and accordingly the research analyses were limited to the independent group t-test and single factor ANOVA test. Addiction is a very comprehensive subject. When the literature is examined, it is possible to come across many articles and theses about social media addiction. The fact that this study includes the most up-to-date results reveals its originality. When the research results are examined, gender, internet usage time, frequency of sharing on social media, time spent on social media, grade point average, using social media tools to make new friends were the variables affecting internet and social addiction. In addition, the class variable also gave a significant difference in social media addiction. The study provided data on students' social media addiction and will shed light on new studies to be conducted on its diagnosis and treatment. The data obtained as a result of the study will be compared with the data in the new articles to be written and will help researchers. By working together with expert pedagogues, psychologists, psychiatrists in the field, a path can be followed for the treatment of social media addiction and studies can be carried out to include addicted individuals in daily life. When the research is completed, it can be published in academic journals and presented at national congresses or symposiums.
Examination of high school students’ social media addictions according to demographic variables
Keywords: bağımlılık; dependence; internet; internet addiction; internet bağımlılığı sosyal medya bağımlılığı Social media; Online social networks; Online sosyal ağlar; Öğrenim ve öğretim; social media addiction; sosyal medya; Study and teaching