Asylum policy in the EU and Turkey with a view to efforts of integration - Tomara, Stavroula (My University, 2001)
Tezin konusu AB ve Türkiye'de iltica politikaları üzerinde yoğunlaşmaktadır. AB üyesi ülkelerin kurumsal prosedürler ve araçlar yoluyla geliştirmekte oldukları iltica politikalarını uyumlaştırma çabaları AB müktesebatının bir parçası haline gelmiştir. Tezin ilk bölümünde 1952 Cenevre Sözleşmesi'nin 1 sayılı maddesi incelenmektedir. Mülteci statüsünün yasal tanımını getiren bu madde iltica konusunda AB kazanımlarının ayrılmaz bir parçasını oluşturmaktadır. Daha sonra Maastricht Antlaşması ile getirilen yeni yaklaşım çerçevesinde iltica konusundaki hükümler ve prosedürlerin hukuki değerlendirmesi yapılmaktadır. Dublin Sözleşmesi ile getirilen ve üye Devletlerden birinde yapılan bir iltica başvurusunu incelemek üzere hangi devletin sorumlu olacağını belirleyen sistemin incelenmesine geçilmektedir. İltica konusunda AB müktesebatının değerlendirilmesi Amsterdam Antlaşması'nın ilgili hükümlerinin incelenmesi ile sona ermektedir. Tezin ikinci bölümünde Türkiye'de mülteci hareketlerinin tarihsel gelişimi ve Türkiye'nin 1951 Cenevre Sözleşmesi'ne koyduğu coğrafi kısıtlama konularına değinilmektedir. Bu bağlamda Türkiye'nin iltica politikası alanında bugüne kadar kabul ettiği en önemli yasa olan 1994 iltica tüzüğünün üzerinde önemle durulmaktadır. Tezin amacı AB iltica politikasının oluşturulması sürecinde meydana gelen gelişmeleri incelemek ve değerlendirmek ve gerek AB'nin gerekse Türkiye'nin mültecilere koruma ve yardım sağlama ve mültecilerin insan haklarını gözetme konusuna yapabilecekleri katkı hakkında önerilerde bulunmaktır. Kullanılan araştırma metodları ve kaynaklar alan araştırması, iltica hukuku konusunda vaka ve dava analizi, resmi ve gayrıresmi mülakatlar, veri analizi, kütüphane ve arşiv taramasından oluşmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili çeşitli seminer ve konferanslara katılım, çeşitli üniversite ve kurumlara ile işbirliği söz konusudur.

The topic of the dissertation focuses on the EU and Turkish asylum policies. It cites the efforts of the European countries to harmonise their developing asylum policies by institutionalized procedures and instruments which are part of the EU acquis. In the thesis, I firstly analyse the Art 1 (a legal definition of the refugee status) of the 1951 Geneva Convention that is regarded as an inseparable legal document from the achievements of the objectives of the EU related to asylum. Moreover, I refer to the asylum provisions and procedures introduced by the Maastricht Treaty under the pillar approach and I attempt a short legal evaluation. I further analyse the system that used to determine the State responsible for examining the applications for asylum lodged in one of the Member States and it was introduced by the Dublin Convention and I end up the analysis of the EU acquis with a legal evaluation of the asylum provisions of the Amsterdam Treaty. In the second part of my thesis, I refer to the Turkish historical refugee background and Turkey's geographical limitation of the 1951 Geneva Convention. In this context, I mention the 1994 asylum regulation that composes the only significant legal step of the Turkish asylum policy until today. The aim of the thesis is to evaluate the last developments that took place during the procedure of the building of a European asylum policy and expressing thoughts and suggestions that Europe and Turkey can contribute to ensure protection and assistance to refugees and promote situations in which human rights are safeguarded. The research methods and the primary source material I have used is a combined research methodology, such as field work research, law case study on asylum, conduct of formal and informal interviews, data analysis, participation in seminars and conference, online research, cooperation with institutions and universities, library and archives' research.
Keywords: Avrupa Topluluğu Hukuk; Iltica Hakkı; Mülteciler Hukuki Durum Yasalar