Lise dönemindeki gençlerde depresyon ve etkileyen değişkenlerin belirlenmesi - Işık, Elif (My University, 2004)
İnsan hayatı boyunca çeşitli gelişim dönemlerinden geçerek hayatını devam ettirir. Gençlik dönemi, bu dönemlerin başında gelir. Genellikle ilk ergenlik belirtileriyle başlayan gençlik çağı, büyümenin durmasına kadar sürer ve 12 - 21 yaşlarını kapsar. Bu dönem cinsel ve psiko - sosyal olgunluğun tamamlanmasına kadar devam eder. Gençlik, hem biyolojik ve ruhsal hem de toplumsal bir kavramdır. Gençlik döneminin kendisine özgü kaygıları vardır. Bu kaygıların giderilmemesi durumunda çeşitli ruhsal sorunlar ortaya çıkar. Ergenlik dönemine ilişkin gelişimsel sorunların sağlıklı bir biçimde çözümlenmesi bireyin yetişkinlik dönemine yansıyacaktır. Bir başka deyişle ruhsal yönden sağlıklı, üretebilen, işlevlerinde (meslek, eş anne - baba v.d ) yetkin yetişkinlerin varlığı bu dönemde gelişimin sağlıklı bir biçimde tamamlanması ile mümkündür ve ergenlik döneminde sağlıklı bir gelişim sadece ergenin ve ailesinin değil aynı zamanda toplumun sorumluluğudur. Gençlerin ruhsal problemlerinin tespiti ve çözüm yollarının bulunması için bu araştırma planlanmıştır. Araştırma, İstanbul Kadıköy ilçesinde bulunan 26 liseden seçilen TEB. Ataşehir Lisesi ve Nuri Cıngıllıoğlu Lisesi'nde Lise 1. ve Lise 2. sınıflarında 2004 eğitim ve öğretim yılı 2. yarı döneminde yapılmıştır. Her iki liseden toplam 800 öğrenci ve aileleri araştırmaya dahil edilmişlerdir.Verilen anket formunu ve KSE yi tam doldurmayan ve ailelerinden AYDA sonuçlarını getirmeyen öğrenciler araştırma dışında tutulmuştur. Araştırma toplam 766 öğrenci ile tamamlanmıştır. Araştırmanın amacı, lise dönemindeki gençlerde ruhsal belirtilerin saptanması ve etkileyen değişkenlerin tespit edilmesidir. Kesitsel bir araştırmadır. Araştırmada öğrencilere, anket formu ve Kısa Semptom Envanteri (KSE ), ailelere ise Aile Yapısını Değerlendirme aracı (AYDA) uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; Ruhsal problemler kız öğrencilerde %25.6, erkek öğrencilere % 14.0 göre daha fazla görülmüştür (p<0,001). En çok görülen ruhsal problemler , depresyon, anksiyete, hostilite, obsesif-kompulsif davranışlar, paranoid düşünce ve kişiler arası duyarlıkta bozukluktur. Sosyo-ekonomik düzey göz önüne alındığında sadece hostilite açısından fark bulunmuştur.. Aile ve arkadaş ilişkileri iyi olan gençlerde ruhsal belirtiler daha az görülmüştür. Yaş ve sınıf gibi değişkenler ruhsal belirtilerin görülmesinde etkili olmamıştır. Sigara içme oranı % 30,4 ve alkol içme oranı % 47,5 olarak bulunmuştur. Bu tür maddeler kullanan öğrencilerde ruhsal sorunlar oldukça yüksek bulunmuştur. Spor yapmayan öğrencilerde depresyon, anksiyete bozukluğu spor yapan öğrencilere göre daha yüksek bulunmuştur. Anne ve babanın eğitim durumlarına göre öğrencilerde ruhsal sorunlar bakımından bir fark görülmemiştir. THE DETERMİNATİON OF DEPRESSİON AND EFFECTUAL VERİABLES İN HİGH SCHOOL YOUTH

People live with expiring some varios development periods in their lives. The youth is the most important in these periods. Generally the youth starting with the first adult symptom, will continue until to end growing. This period contains 12 - 21 ages. This period also continues until finising sexual and pyscho-social ripeness. The youth is a biological and pyschological concept. The youth has anxiety of its own. İf these anxieties are not prevented there may occur some pysological problems. The problems in adult period of a person must be solved if not this may affect development period. This is a responsibility of the adult, family and the community. This research is planned for confirming and inventing the solution ways of the youth pyschological problems. This research has been done in the 2004's second education semester at the first and second classes of TEB. Ataşehir and Nuri Cıngıllıoğlu High Schools. These schools are in the Kadıköy and were choosen from 26 high schools randomly. The research contains totally 800 student and their families but some of them are excluded because of the uncompleted enquiry forms and Brief Symptom Inventories (BSI). So the research was consisted of 766 students. Students have answered the enquiry forms and Brief Symptom Inventories also the families of this students have answered ( AYDA ) Family Structure Evaluation Criterion forms. The results of this research contains ; The psychological problems are seen more in female students ( 25.6 % ) comparing with male students ( 14 % ) (p<0,001).Most of the psychological problems are, depression,anxiety, hostility, obsessive - compulsive behaviours, paranoid thoughts and lack of communications. There are no difference between female and male students in socioeconomic conditions except hostility. The psychological symptoms have been seen too much at young people who have low level socioeconomic conditions according to the young people who have good relationships with their family and friends. The variables such as age and class have not been effective for seeing psychological symptoms. Smoke and drinking have increased the psychological problems very much. According to the research The smoke ratio is 30.4 % and drinking ratio is 47.5 %. The students, making sports have lower depsession an anxiety troubles. The education level of mother and father is not found to be in psychological symptoms.
Keywords: Depresyon; Gençlik Sorunları