İşletmelerde e-tedarik zinciri yönetimi: perakendecilik sektöründe bir uygulama - Akyön, Gökhan (My University, 2004)
Soyadı : Gökhan Akyön letme Uluslararası İşletmecilik Prof.Dr. Uğur Yozgat Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans – Ağustos 2004 tedarik, E-tedarik Zinciri, E-tedarik Zinciri Yönetimi, Tedarik Zinciri, Tedarik Zinciri Yönetimi.

İŞLETMELERDE E-TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ; PERAKENDECİLİK SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA 21. yüzyılda rekabet koşullarının değişmesi, küreselleşmenin artan baskısı ve bilgi toplumuna geçiş süreci bilgi teknolojilerini ön plana çıkarmaya başlamış, bunun sonucu olarak da elektronik ticaret ortaya çıkmıştır. Elektronik ortamlarda iş süreçlerinin gelişmesi kendini tedarik zinciri yönetimi alanında da hızla göstermektedir. Bilgi paylaşımı, iş ilişkilerinin kurulması ve ticaret işlerinin elektronik ortamdan yapılmasını kapsayan aktiviteler elektronik ticaret kavramı içerisinde yer alan önemli unsurlardır. Elektronik ticaret genel olarak, firmalar arası veya firma ile alıcı arasındaki ilişkiyle ilgilidir. İşletmeler arası elektronik ticaretin yaygınlaşması, firmalarda mevcut olan tedarik zinciri yönetiminde de değişikliklere yol açacaktır. İş ortakları ile yapılacak elektronik entegrasyon, işletmeleri rakiplerine oranla daha avantajlı hale getirecek ve işletmelerin bu rekabet koşullarında öne çıkmalarını sağlayacaktır. Bu çalışma ile e-tedarik kavramı irdelenmiş ve ülkemizde perakendecilik sektöründe faaliyet gösteren bir işletmenin e-tedarik zinciri uygulaması araştırılmıştır. Name and Surname: Gökhan Akyön Field: Business Management Programme: International Business Supervisor: Professor Uğur Yozgat Degree Awarded and Date: Master – August 2004 supply, E-supply Chain, E-supply Chain Management,Supply Chain, Supply Chain Management. ABSTRACT E-SUPPLY CHAIN MANAGEMENT IN BUSINESS; AN IMPLEMENTATION IN THE RETAILING SECTOR The changing conditions for competetiveness, the increasing pressure of globalization, and the transition process into an information society have brought to the fore information technologies, leading to the emergence of electronic trade. The development of business processes in electronic environments is rapidly becoming prominent in the domain of supply chain management as well. Activities that include exchanging information, establishing business relationships, and performing trading tasks in the electronic environment are important elements involved in the concept of electronic trade. In general, electronic trade is about the relationship between companies or, between a company and the purchaser. The spread of electronic trade between companies will lead to changes in the existing supply chain management within companies. The electronic integration to be achieved with trading partners will make business more advantaged compared to their competetors and will enable them to come to the fore in these competetive conditions. With this study, the concepts of e-supply and e-supply chain management are explored, and the implementation of an e-supply chain by a business which operates in the retailing sector in Turkey is investigated.
Keywords: Malzeme Yönetimi; Satın Alma; Tedarik