Akut görme kaybı ile başvuran pediatrik hastalardaki bulgularımız - TIRAŞ, NİMET ZEYNEP; DERİCİOĞLU, VOLKAN; AKBEYAZ, İSMAİL HAKKI; ÜNVER, OLCAY (My University, 2022)
GİRİŞVE AMAÇ:Görme kaybı ile başvuran pediatrik hastaların demografik verileri, verilen tedavileri ve tanılarını incelemek.YÖNTEM:Marmara Üniversitesi Hastanesi acil servisine 2021 yılı içerisinde optik sinir veya nörolojik kaynaklı görme keskinliği veya görme alanı kaybı ile başvuran hastalar çalışmaya dahil edildi. Diğer oftalmolojik nedenli görme kayıpları çalışmadan dışlandı. Hastaların demografik verileri, manyetik rezonans görüntülemeleri (MRG), en iyi düzeltilmişgörme keskinlikleri (EİDGK) (logMAR), oftalmolojik ve nörolojik muayenelerine ek olarak verilen tedaviler ve sonuç tanıları incelendi.BULGULAR:Çalışmaya 25 hasta dahil edildi. Hastaların ortalama yaşı 13.8±3.2 yıldı ve 15 (%60) hasta kız çocuğuydu. Hastalardan 11’i (%44) unilateral, 14’ü (%56) bilateral görme kaybı ile başvurdu. Hastaların %28’inde (n=7) ağrılı görme kaybı bulunurken, %44’ünde (n=11) eşlik eden ek nörolojik semptomlar vardı.İlk başvuru anında 15 hastada (%60) optik disk kabarıklığı mevcuttu. Beyin MRG değerlendirilmesinde 9 hastada (%36) optik sinirin orbital kısmında kontrast tutulumu izlenirken, ek kraniyal patolojik bulgu 11 hastada (%44) görüldü. Onbeşhastaya (%60) uygulanan lomber ponksiyonda ortalama açılışbasıncı 28.27 ± 23 cmH2O olarak bulundu. Hastaların 14’üne (%56) intravenöz metilprednizolon, 5’ine (%20) asetazolomid ve boşaltıcı LP uygulanırken, 6 hasta (%24) destek tedavisi ile takip edildi. Toplam 41 gözün başvuru anındaki ortalama EİDGK 1.02±1.09 logMAR ve sonuç EİDGK 0.48±0.79 logMAR olarak bulundu (p=0.001). Takiplerde hastaların 8’ine (%32) idiyopatik optik nörit, 5’ine (%20) idiyopatik intrakraniyal hipertansiyon (IIH), 4’üne (%16) multiple skleroz (MS), 3’er hasta (%12) metabolik ve herediter optik nöropati, 1 hastaya (%4) MOG ilişkili optik nörit ve 1 hastaya (%4) iskemik optik nöropati nedeniyle görme kaybı tanısı konuldu.TARTIŞMA VE SONUÇ:Acil servise başvuran pediyatrik görme kayıplarının en sık nedenini idiyopatik optik nörit oluşturmakta ve bunu IIH ve MS takip etmektedir.
Keywords: Tıp; Cerrahi Tıp Bilimleri; Göz Hastalıkları ve Cerrahisi; Sağlık Bilimleri; Medicine; Surgery Medicine Sciences; Eye Diseases and Surgery; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; CERRAHİ; OFTALMOLOJİ; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; SURGERY; OPHTHALMOLOGY; Optometri; Cerrahi; Oftalmoloji; Optometry; Surgery; Ophthalmology