Bazı deniz kabuklularında bulunan indigo türevlerinin metal komplekslerinin incelenmesi - Demirbağ, Çağlar (My University, 2012)
Renklendiriciler gündelik hayatımızda önemli bir yer tutmaktadırlar. Sentetik boyarmaddelerin insan ve çevre sağlığı üzerine olan zararlı etkilerinden dolayı, günümüzde doğal boyarmaddelerin kullanımı giderek artmaktadır. Deniz kabuklularından elde edilen indirubin, 6-bromo indirubin, 6’-bromo indirubin, 6,6’-dibromo indirubin, indigotin, 6-bromo indigotin ve 6,6’-dibromo indigotin boyarmaddeleri tarihte ilk kullanılan renklendiricilerdendir. Objeleri renklendirmenin dışında birçok geleneksel tıp reçetesinde de kullanılmışlardır. Günümüzde bu maddelerin kanser, diyabet gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek yeni analogları da sentezlenmektedir. Boyama sırasında metalle mordanlama işlemi çok önemlidir. Mordanlamada kullanılan metalle boyarmadde arasındaki etkileşim boyamanın kalitesini etkileyen en önemli faktördür. Bu çalışmada deniz kabuklularından elde edilen indigo analoğu yedi tane boyarmaddenin alüminyum(III) ve kalay(II) metalleri ile olan etkileşimi incelenmiştir. Indigo türevi boyarmaddelerin kimyasal ve fiziksel özelliklerinden dolayı kromatografik olarak ayrılmaları problemlidir. Çalışmada geliştirilen yeni bir ters faz HPLC analiz yöntemi ile boyarmaddelerin iyi bir şekilde ayrılması sağlanmıştır. nyum(III), HPLC, indigotin, indirubin, kalay(II)

Investigation of Metal Complexes of Indigo Dyes Which are Obtained from Mollusc Colorants has an important place in our day life. Because of the toxicity of the synthetic dyes on human and environmental health, natural dye usage is gradually increase. The pigments obtained from molluscs which are called indirubin, 6-bromo indirubin, 6’-bromo indirubin, 6,6’-dibromo indirubin, indigotin, 6-bromo indigotin ve 6,6’-dibromo indigotin. These pigments are the first coloronts in the history. Apart from coloring objects, they were integridents of many traditional prescription. At the present time their new analogous are synthesizing for the treatment of some important diseases as cancer and diabetes. In the course of dyeing mordanting procedure is very important. The interaction between colorant and mordanting metal is the main determining factor of dyeing quality. In this study, the interaction be eximined between indigo anologues and metals which are aluminium(III) and tin(II) . Chromatographic seperation of these indigo derivative dyes having many problems because of their chemical and physical properties. In this study a new reversed phase HPLC method improved and a better seperation provided. Aluminium(III), HPLC, indigotin, indirubin, tin(II)
Keywords: Analitik Kimya