İhracat yönetimi ve uygulamadan bir örnek - Yumuşakkaya, Atila (My University, 1999)
Ö ZET İhracat, bir ülkede ihtiyaç fazlası olarak üretilen veya ekonomik ve politik nedenlerle satışı gerekli görülen maddelerin diğer ülkelere gönderilmek üzere yurt dışına sevkedilmesidir. Ülkeler yetersiz yerli üretim, uluslararası fiyat farklılıkları ve farklı malların üretimi gibi nedenlerle dış ticaret yapmaktadırlar. Tarihsel gelişimi içinde değerlendirildiğinde, 15. yüzyılda İpek Yolu önemli bir ticaret yoluydu. 17. yüzyılda Merkantilizm gelişme göstermiştir. Daha sonra serbest ekonomiyi savunan liberalizm geçerli görüştü. Sanayi devrimi üretimde seri üretimi getirmiştir. 1800'li yıllar gümrük tarifeleri artışın ve ticaret rakamlarında değişikliğin olduğu dönem olarak karakterize edilmektedir. 2. Dünya Savaşı'nın sonunda, uluslararası ticaretin çalışmasını belirleyecek kuruluşlar ortaya çıkmıştır. İhracat pazarı, masa başı araştırması, endeksleme, trend analizleri ve pazarın kişisel olarak ziyareti gibi yöntemlerle araştırılmaktadır. Dış ticarette proforma fatura, ticari fatura çeki listesi, koli listesi, spesifikasyon listesi, kalite veya kontrol belgesi, analiz belgesi, gemi ölçü raporu gibi ticari belgeler; dolaşım belgesi, konsolosluk belgesi, tasdikli fatura, menşe şehadetnamesi, sağlık belgesi helal belgesi, radyasyon belgesi gibi resmi belgeler; konşimento, FIATA belgeleri ve hamule senedi gibi taşıma belgeleri; poliçe, bono gibi finansman belgeleri ile sigorta belgeleri kullanılmaktadır. Uluslararası ticarette ödeme, peşin, mal mukabili, vesaik mukabili, açık vadeli, akreditifli olarak yapılabilmektedir. İhracatçıya yardımcı olan kuruluşlar gümrük komisyoncuları, nakliyeciler, ihracatçı birlikleri, sigorta şirketleri,gözetim şirketleri, bankalar ve diğer finansman kuruluşlarıdır. İhracat bölümü, satış bölümü ve sevkiyat bölümü olarak örgütlenmelidir. Satış bölümü, ürün yönelimli, alıcı yönelimli ve pazar yönelimli olarak örgütlenebilir. Sevkiyat bölümü ise, bölge esasına göre düzenlenen ve bir kişinin işin bütünü üzerinde sorumlu olduğu yatay örgütlenme veya her bir kişinin işin bir kısmından sorumlu olduğu dikey örgütlenme şeklini seçebilir.

Export is despatching goods exceeds the needs of a country or deemed necessary to send them abroad due to economic and politic reasons. Countries sell and buy goods because of unsufficient production, difference in prices or production of different products. When viewing historical process The Silk Road was an important trade way. In 17th century Mercantilism is prevalent way of thinking. Later on Liberalism championing free economy was valid idea. Industrial Revolution brought mass production. In 1800's are characterized with tarriffs increases and changes in the numbers of İnternational Trade. After Second World War appeared The Institutions which determines the rules of international trade. Export markets are searched by making desk research and trend analysis, indexing and visiting the market. In foreign trade the commercial documents as proforma invoice, commercial invoice, specification, quality and control documents, analysis document and ullage report; Official documents as movement certificate, consular certificate, legalized invoice, certificate of origin, health certificate, halal certificate, radiation certificate; Transportation documents as bill of lading, FIATA documents and hamule senedi; Financial documents as draft, promissory note and insurance policies are used. Payment terms are cash in advance, cash against documents, open account or payment against letter of credit. Ancillary instutitions to the exporter are customs brokers, forwarders, export unions, insurance companies, inspection companies, banks and the other financial institutions. Export department must be organized in two sections: Export Sales Department and Shipping Department. Sales Department may be Product Oriented or Customer Oriented. Organization of Shipping Department may be Horizontal that everyone does everything on the administrative side of the export department or Vertical Department that everyone in the office is specialist of a part of job.
Keywords: Dış ticaret; İHRACAT; Ticaret