Tekstil meslek lisesi öğretmenleri ile öğrencileri arasındaki iletişimin incelenmesi - Özutku, Gülay (My University, 2005)
İçinde bulunduğumuz çağın hızlı gelişim ve değişimine ayak uydurabilecek nitelikli insan gücü yetiştirmek zorunlu hale gelmiştir. İyi bir eğitimin nitelikli öğretmenlerle sağlanacağı yadsınamaz bir gerçektir. Bunun yanında etkili bir eğitim için etkili bir iletişim sağlanması da önemli diğer bir unsurdur. Bu noktadan hareketle İstanbul İli Anadolu Yakasında örneklem olarak seçilen Tekstil Meslek ve Meslek Liseleri öğretmenleriyle öğrencileri arasındaki iletişimin incelenmesi ve sonuçlarıyla ilgili değerlendirmeler araştırmanın temelini oluşturmuştur. Beş bölümden oluşan araştırmanın birinci bölümünde; problem durumu, varsayımlar, araştırmanın sınırlılıkları, araştırmanın amacı ve önemi, tanımlar yer almaktadır. Araştırmanın ikinci bölümünde, genel olarak iletişimin tanımlamaları yapıldıktan sonra, iletişimin öğeleri ve iletişim sorunlarına değinilmiş, daha sonrada eğitimde iletişim, sınıf içi etkili iletişim, eğitimde iletişim engellerine yer verilmiştir. Yöntem kısmını oluşturan üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi, evreni, örneklem, verilerin toplanması ve çözümlenmesine ilişkin bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde, araştırma sonucunda elde edilen bilgiler, bağımsız değişkenlere göre uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak tablolar halinde verilmiş ve gerekli bilgilendirme yapılmıştır. Araştırmanın beşinci bölümü sonuçlar ve elde edilen veriler ışığında geliştirilen önerilerden oluşmaktadır. Son bölüm olan altıncı bölümde ise tartışma konularına yer verilmiştir. To rise qualiy manpower who can competible the fast development and variation of the time comes to necassary. It can't deny that a good education can provide by quality teachers. Also for an efective education to provide an efective communication is an other element. Examine the comminications of choosen as an population teachers and students of Textile Vocational High Schools and Vocational High Schools which includes Textile clothing departmant and results are the base of this research. This thesis consist of five chapters. In the first chapter the problem sentence assumptions limitation of research, importants and aims of research and definitions are stated. In the second chapter, after the general definitions of communications are stated, elements of communication and problems of communication has touch and after that, communication in education, efective communication in the clasroom and the obstacle of communication is stated. In the third chapter of the model of research universe and population, data collections and analysis are stated. In the fourth chapter the findings are given by tables and related informations are defined. In the fifith chapter conclusions and proposals are indicated. In the six which is the conclution chapter discussion subjects are stated.
Keywords: Eğitim; Öğretmenler