M-ticaretin işletmeler için stratejik rekabet avantajı olarak kullanılması - Ünlüer, İsmail Uğur (My University, 2003)
M-ticaretin İşletmeler İçin Stratejik Rekabet Avantajı Olarak Kullanılması 2000'li yılların başlarından itibaren sözü edilmeye başlanan m-ticaretin işletmeler için stratejik rekabet avantajı olarak kullanılmasıyla işletmelerin rakiplerine göre hedeflerine daha verimli ve daha hızlı bir şekilde ulaşabilmesinin önü açılmıştır. M-ticaret, sektörde yeni iş fırsatlarını bünyesinde barındırarak gerek tüketicilere, gerekse kurumlara yönelik birçok yeniliği beraberinde getirmektedir. Her gün gelişmekte olan teknolojinin yardımıyla e-ticaret yerini m-ticarete bırakmaktadır. M-ticareti stratejik iş süreçlerinin parçası olarak kullanan organizasyonlar tüketicilere her zamankinden daha yakın olma fırsatını yakalamışlardır. M-ticaretin öneminin günden güne artmaya başladığı günümüzde m-ticaretin stratejik rekabet avantajı boyutunu inceleyen bu çalışmada, m-ticaretteki gelişmeleri açıklamada sosyal, ekonomik ve teknolojik trendlerden çıkarılan sonuçlar yer almaktadır. M-ticaret, işletme hedeflerine paralel olarak kullanıldığı taktirde işletmelerin pazardaki payları artırılabilecek, ve karlar maksimize edilebilecektir. M-ticaret kullanımı her işletmenin kendi yapısına özgü farklı yollardan gerçekleşmekte ve bu yolların kesiştiği noktalarda tüm m-ticaret değer zinciri oyuncularının katkılarıyla sinerji ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan sinerji gelecekte yeni iş fırsatlarının doğmasını sağlayacak ve pazar hacmini genişletecektir. Bu nedenle işletmelerin uzun vadede elde edecekleri kazançlar için şimdiden yatırım yapmaları önem taşımaktadır. Beş bölümden oluşan M-ticaretin İşletmeler İçin Stratejik Rekabet Avantajı Olarak Kullanılması isimli tezimde; Birinci bölümde m-ticaret kavramının temeli, İkinci bölümde m-ticaret kavramı genişletilerek e-ticaretten ayrılan ve benzeyen yönleri, fırsatlar, tehditler, trendler, m-ticarete olanak sağlayan anahtar teknoloji elemanları, Üçüncü bölümde m-ticarette yaratılan değer ve rekabet avantajının kullanımı, Dördüncü bölümde Türkiye'de m-ticaretin durumu, geleceği, beklentiler, Beşinci bölümde m-ticaret değer zincirinin önemli birer halkasını oluşturan Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin m-ticarete bakışları ve m-ticaret ile ilgili içinde bulundukları ve bulunacakları faaliyetler anlatılmıştır. Using M-commerce As A Strategic Competitive Advantage For Businesses A firm can more efficiently and more quickly reach fiscal and strategic targets indicated in the budget if m-commerce is realigned in use with its strategic competitive advantage. M-commerce brings innovations to the end-users and institutions as it contains brand new business opportunities. While technology develops day by day, the deplacement process of e-commerce by m-commerce is still going on. More than ever, the organizations that benefit from m-commerce in their strategic business processes have the opportunity to be in close contact with their customers. As the importance of m-commerce is slowly mitigated into our lives; the conclusions that are drawn from social, economic, and technological trends are highlighted in the thesis. If m-commerce is used in line with the organizational objectives, the company can have the opportunity to increase its market share and to maximise profits. The utilization of m-commerce shows itself in different ways in every organization as a result a synergy can be achieved with the joint efforts of the players in m-commerce value chain. The synergy may in the future enable the creation of new business opportunities. For this reason, it is of vital importance for companies to invest now to obtain the benefits in the near future.
Keywords: Rekabet; Ticaret