A Study on Job Stress and Work-Family Conflict - (:unkn) unknown (My University, 2003)
Günümüzde, çalışan bayanların işgücünün önemli bir parçasını oluşturdukları düşünülürse, şirketlerin çalışanlarının başarılarının ve buna bağlı olarak da kendi başarılarının temelinin, sağlıklı bir iş-aile hayatı dengesi kurmakla sağlanacağını anlamaları gerekmektedir.Bu doğrultuda çalışmamızın amacı, çalışan bayanların iş stresi ve iş tatmini arasındaki ilişkiyi incelemek ve medeni durum, çocuk sahibi olmak, çocukların yaşı ve sayısının iş stresi seviyesi üzerindeki etkisini araştırmaktır. Ayrıca, yaş ve eğitim düzeyi gibi demografik karakterli değişkenlerin, çalışan bayanların iş stresi seviyelerinde herhangi bir etkileri olup olmadığını saptayabilmek için, bu değişkenler de analize dahil edilmiştir. Bu çalışma için kullanılacak veriler, İstanbul'daki iki denetim şirketinde çalışan bayanlara, 41 sorudan oluşan bir anket uygulanmak suretiyle elde edilmiştir. Araştırma sonuçları değişkenlerin tipine göre, çeşitli istatistiksel analizler kullanılmak suretiyle test edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, beş hipotezden dördü doğrulanmış, bir tanesi ise doğrulanamamıştır.

Today women an important part of the total workforce are women. The ones who are able to balance their work life and their family life can be very successful in their businesses. The aim of this study is to analyze the relationship between job satisfaction and job stress of female employees and to investigate the effects of marital status, presence, age and number of children on their job stress levels. In addition, the relationship between the demographic variables, age and educational levels of female employees and job stress is also examined in order to determine whether these variables have any influence on job stress levels. The data to be in this study were obtained from female employees working in two different audit companies in İstanbul. A questionnaire consisting of 41 items was administered to female employees. Results were tested through statistical analysis depending on the types of the variables. According to research results four of five hypotheses were accepted.