Dağıtık sualtı sensör ağlarının karma tamsayılı doğrusal olmayan programlama ile optimizasyonu - Karataş, Mümtaz (Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2012)
Bu çalışmada geniş deniz sahalarının aranması maksadıyla birden çok kaynak ve alıcının bir araya getirilmesiyle oluşturulan dağıtık sualtı sensör ağlarının en yüksek kaplamayı sağlayacak şekilde konfigürasyonu problemi incelenmiştir. Birbirlerinden bağımsız ve farklı mevkilerde bulunan sensörlerin oluşturduğu bu tipi sistemlerde her kaynak-alıcı çifti için tespit bölgesi Cassini ovalleri ile modellenmektedir. Karma Tamsayılı Doğrusal Olmayan Programlama (KTDOP) yöntemi kullanılarak modellenen optimizasyon probleminde söz konusu ovallerin geometrik özelliklerinden istifade edilmiş, çeşitli sayılarda kaynak ve alıcılardan oluşan sensör ağları için optimum konfigürasyonlar oluşturulmuştur. Elde edilen teorik sonuçlar Monte Carlo simülasyonları ile doğrulanmıştır.
Keywords: Sualtı sensör ağları; Cassini ovalleri