Polikistik over sendromlu hastalarda renal fonksiyonların değerlendirilmesi ve metabolik parametrelerle ilişkisi - Yıldırım, Ayşegül (My University, 2013)
Polikistik over sendromlu (PKOS) hastalarda, renal fonksiyonların sistatin C, kreatinin klirensi, mikroalbuminuri bakılarak değerlendirilmesi ve metabolik parametrelerle olan ilişkisine bakılması amaçlanan bu çalışma; Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Jinekoloji polikliniğine başvuran 18-35 yaş arası, ek sistemik hastalığı bulunmayan, Rotterdam 2003 kriterlerine göre PKOS tanısı alan, PKOS için medikal tedavi almamış, sigara kullanmayan 75 kadın hasta ile gerçekleştirildi. Hastalara jinekolojik muayene esnasında pelvik ultrason yapıldı. Kilo, boy, tansiyon, bel ve kalça çevreleri ölçüldü. TSH, PRL ,FSH, LH, estradiol, total testosteron, ACTH, SHBG, DHEA-S, androstenoidon, total kolesterol, TG, HDL, LDL, açlık kan şekeri, HbA1c, BUN, kreatinin ve sistatin C bakıldı. 75 g OGTT yapıldı. 24 saatlik idrar örneklerinden mikroalbumin, kreatinin ve kreatinin klirensi bakıldı. Elde edilen bulgularda; mikroalbuminüri ve sistatin C ile 75 g OGTT 2.saat değeri , total kolesterol, trigliserid, LDL değeri arasında; sistatin C ve kreatinin klirensi ile BMI ve bel çevresi arasında anlamlı (p < 0,05) pozitif korelasyon mevcuttu. Tek değişkenli olarak bakıldığında sistatin C, kreatin klirensi ve mikroalbuminürinin metabolik sendromu olan hastaları belirlemede anlamlı (p < 0,05) etkisi oluşmaktadır. Çok değişkenli modelde sadece sistatin C’ nin anlamlı (p < 0,05) etkisi görülürken diğer değişkenlerin anlamlı etkisi (p > 0,05) ortadan kalkmaktadır. Sonuç olarak PKOS hastalarında metabolik sendroma meyillilik açısından mikroalbuminuri, serum kreatinin (gerekirse kreatinin klirensi) düzeyine ek olarak serum sistatin C düzeylerini belirlemenin, hastanın renal ve vasküler hasar durumu hakkında özellikle normal renal fonksiyonu olan hastalarda anlamlı bir belirteç olabileceği düşünülmektedir. Anahtar sözcükler: Kreatinin klirensi; metabolik sendrom; mikroalbuminüri, polikistik over sendromu; sistatin C

Assessment of Renal Functions in Patients with Polycystic Ovary Syndrome and It’s Relationship to Metabolic Parameters. The purpose of our research was to assess renal functions of PCOS patients and to determine the relationship to metabolic parameters. The research was performed with 75 patients between 18-35 years of age, who were admitted to Marmara University Pendik Research and Training Hospital. They were diagnosed as having PCOS according to the Rotterdam 2003 criteria. Patients undergoing any metabolic treatment or with a history of smoking were excluded. Pelvic ultrasounds were performed during a gynecological examination. Height, weight, and waist circumference were measured. TSH, PRL, FSH, LH, estradiol, total testosterone, ACTH, SHBG, DHEA-S, androstenedione, total cholesterol, TG, HDL, LDL, fasting glucose, HbA1c, BUN, creatinine, cystatin C were measured and 2 hours 75g OGTT was performed. Microalbuminuria, creatinine, and creatinine clearance (24 h urinary collection) were observed. Statistical analysis showed a positive correlation between microalbuminuria and cystatin C with 75g 2 hours OGTT, total cholesterol, TG, LDL results and also there was a significant correlation between cystatin C and creatinine clearance with BMI and waist circumference (p<0.05). There was a significant effect on determining the patients with metabolic syndrome with a single variable parameter (cystatin C, creatinine clearance and microalbuminuria) (p<0,05). In a diverse variable model, only cystatin C had a significant result (p<0,05), while the rest of other parameter's meaningful effects were removed (p>0,05). In conclusion, in determining early renal and vascular damage, especially within the scope of PCOS patients with normal renal function, microalbuminuria, serum creatinine, creatinine clearance, as well as cystatin C should all be measured. Creatinine clearance; metabolic syndrome; microalbuminuria; polycystic ovary syndrome; cystatin C.
Keywords: Kadın Hastalıkları; Polikistik over Sendromu