Trabzon ilinin turizm coğrafyası - Mor, Cemil (My University, 2006)
Trabzon İli, Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz Bölümü’nde yer almaktadır. 4685 km²’lik bir alana sahip olan Trabzon, bu oranla ülke topraklarının %6’sını karşılamaktadır. Ekonomik ve kültürel açıdan çok küçülen, iletişim ve yardımseverliğin oldukça arttığı bugünün dünyasında en çok rağbet gören olgu turizmdir. Bu bakımdan Trabzon, Doğu Karadeniz’in incisi kabul edilir. Güneşli gün sayısının az olması dışında, iklim elemanlarının turizmi teşvik edici olmasının yanı sıra, barındırdığı bitki topluluğu ve çeşitliliği yöreyi cennetten bir köşe kılmaktadır. Temmuz ve ağustos aylarında düzenlenmekte olan yayla şenlikleri birçok insanı bu alanlara çekmektedir. Ayrıca Uzungöl ve Sera Gölü gibi rekreaktif sahalar da sadece yöre halkı için değil ülke geneli için de önemli birer turizm merkezi konumundadırlar. Onlarca cami ve kilisenin bulunduğu ilde, en çok rağbet gören yapılar görsel ihtişamlarıyla manastırlardır. Kayaların oyulması ile inşa edilen Sumela ve Vazelon manastırları, Maçka’nın en yükseğinde kurulu Kuştul Manastırı yöre halkı ve özellikle Hıristiyan dinine mensup insanlar için farklı bir yere sahiptir. Dışarıdan bakıldığında havaalanı, limanı, üniversitesi ve diğer bazı kurumlarıyla Trabzon, geri kalmış bir yöre olarak gözükmemektedir. Fakat gözden kaçan nokta, Doğu Karadeniz Bölümü İlleri’nin merkez ilçeleriyle diğer ilçelerin arasındaki çok büyük gelişmişlik farkıdır. Şehir merkezi dışında yasayan kitlenin, sözde tarımla iştigal ettiği kabul edilmekle birlikte, hatırı sayılır bir tarımsal üretimin bölgede yapılamadığı çok açık bir gerçektir. Turizm faaliyetinin bu gibi nedenlerden dolayı hızla geliştiği Trabzon İli ve çevresinde, bu faaliyetin daim olması için gerekli önlemlerin alınması ve rekreaktif sahaların geliştirilmesi, çalışmalar kapsamında ön plana alınmalıdır.

Trabzon is placed in the eastern part of Black Sea Region in Turkey. It’s 4685 km2, in this rate it covers %6 of Turkey. Today’s world is getting smaller in the points of culture and economy and also communication and hospitality are increasing day by day. And in this world, tourism is the most respected fact. Trabzon is accepted as the pearl of the eastern part of Black Sea. Except from the fewness of the number of sunny days, its climate elements activate the tourism. Hawing a wide plant variety makes that region like a place of paradise. Plateau festivals that are organized in July and August attract most people to those areas. In addition to this, the recreactive grounds like Uzungöl and Sera Lake are both important geographical tourism centres, not only for the residents of this area but also for the whole country. There are many mosques and churches in the city, the most popular buildings are the monasteries with their sightseeing features. Sumela and Vazelon monasteries which were built by coving rocks, Kuştul Monastery which was built to peak of Maçka have a special place for the residents of Trabzon and for Christians. If you consider Trabzon from a foreign point of view, because of its airport, port, university and with other institutions, it seems as a developed place. However, there is something we don’t pay attention that there is a great progression difference between the central towns and the other towns of the Black Sea Region. People who live out of the city centres are thought to earn their life by agriculture, but it is obvious that agricultural production doesn’t have an important part in the life of Trabzon’s people. To keep the development of tourism in progress in Trabzon, certain cautions should be taken and recreation grounds should be developed.
Keywords: Trabzon_Turizm_Coğrafya