Anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin idare ve temsil yetkisinin devri ve şirketin vergi borcundan sorumluluğunun 213 ve 6183 sayılı kanunlar kapsamında değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Anonim şirketin vergi borçlarından yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğu kanuni temsilci sıfatına bağlanmıştır. Kural olarak bir anonim şirket, yönelim kurulu üyelerinin hepsi tarafından temsil ve idare edileceği için bütün yönetim kurulu üyeleri kanuni temsilci konumundadır. Ancak Türk Ticaret Kanunu'na (TTK) göre yönetim kurulunun, idare ve temsil yetkisinin devri mümkündür. Bu takdirde devir ile diğerlerinin kanuni temsilcilik sıfatı da sona erecektir. Anonim şirketlerin vergi borcundan dolayı yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğu, tahsil edilemeyen vergi borçları arttıkça daha çok gündeme gelmekte ve önem kazanmaktadır. Vergilerin tahsilini kolaylaştırmak için 2008 yılında 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun (AATUHK) mükerrer 35'inci maddesinde değişiklik yapılmıştır. Yapılan bu değişiklikle kanuni temsilcilerin sorumlulukları genişletilmiş ve artık 213 sayılı Vergi Usul Kanununun (VUK) yanında mükerrer 35'inci madde de vergi alacaklarının tahsilinde uygulanabilir olmuştur. Her iki kanun maddesi de kanuni temsilcilerin sorumluluklarını ikinci derecede saymakla birlikte bir takım önemli farklılıklar içermektedir. Aynı konuda iki farklı kanunun çatışmasının ve hak ihlallerinin önüne geçilmesi için söz konusu iki kanun metninin en kısa zamanda birbirine uyumlu hale getirilmesi uygun olacaktır.

The liability arising from the tax debts of a joint stock company is linked with the legal representative title. In principle, a joint stock company is represented and administered by all members of the board of directors; thus all members of the board of directors are considered to be the legal representatives of such company. However, according to the Turkish Commercial Code, the representation and administration authority of the board of directors can be assigned. In such case, the legal representative title will also be ceased upon such assignment. The liability of the members of the board of directors arising from the tax debts come up to the agenda and become more important when the amount of the uncollected tax debts increase. In order to facilitate the collection of the taxes, Article 35 Bis of the Law on the Procedure for the Collection of Public Receivables was amended in 2008. With the amendment, the liability of the legal representatives has been expanded and besides the Tax Procedure Law, Article 35 Bis has become applicable for the collection of tax receivables. Although both articles deem the liability of the legal representatives as collateral liability, such articles have significant differences. In order to prevent the conflict of laws and the violation of rights, it would be appropriate to ensure their conformity.
Keywords: Hukuk; İşletme