Sağlık çalışanlarının cinsel mit inançlarının cinsel doyumlarına etkisi - Şimşek, Çağlar (My University, 2015)
Amaç: Cinselliğin konuşulmadığı, baskılandığı, tabu olarak görüldüğü, yeterli cinsel eğitimin verilmediği toplumumuzda sağlık çalışanlarının cinsel mitler hakkındaki görüşleri, toplumun her kesiminden insana hizmet verdikleri ve toplum tarafından güvenilir meslek topluluğu olarak nitelendirildiği düşünüldüğünde büyük önem taşımaktadır. Buradan yola çıkarak, bu çalışma sağlık çalışanlarının cinsellikle ilgili yanlış inançlarının, cinsel doyumlarını ne şekilde etkilediğini belirlemek amacıyla kesitsel ve tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, İstanbul ili sınırları içerisinde bulunan bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2014 yılı Nisan-Mayıs aylarında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini araştırmanın yapıldığı Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki çalışmaya katılmaya gönüllü olan 671 sağlık personeli oluşturmuştur. 245 kişi bu çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanan ve toplam 15 sorudan oluşan Bilgi Formu, Cinsel Mitleri Değerlendirme Formu ve Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Yapılan analizler sonucunda; “Eşler birbirlerini sevdikleri takdirde sevişmekten nasıl zevk alabileceklerini de bilirler” ifadesi %76,8 ile (n=185) en çok yanlış bilinen mit olurken, “Seksi erkek yönetir, kadının seksi başlatması ahlaksızlıktır” ifadesi % 90,9 (n= 219) ile en az onaylanan mit olmuştur. Sonuçlar: Sağlık çalışanlarının cinsel mit inançlarının cinsel doyumlarına olumsuz etki yaptığı görülmüştür. Sağlık çalışanlarına yönelik eğitim programları hazırlanıp eğitime katılımları desteklenmelidir. Anahtar Sözcükler: Cinsellik, mitler, cinsel doyum

Objective:Sexuality is not spoken, is suppressed, is seen as taboo, sexual myths about the views of adequate sex education is not provided in our society health workers, community qualify as reliable professional community by which they serve people and society from all sectors is of paramount importance when considering. Based on this, the study of health workers false beliefs about sexuality, in order to determine what the effects of that sexual satisfaction is planned as a cross-sectional and descriptive. Material and Method:Research was held in Istanbul Education and Research Hospital between April-May of 2014. The population of the study consisted of 671 health personels who volunteered to participate in the survey work in the Education and Research Hospital. The sample consisted of 245 individuals of this study. As a data collection tool, an Information Form prepared by the researcher, consisting of a total of 15 questions, Sexual Myths Assessment Form and Golombok-Rust Inventory of Sexual Satisfaction were used. Results:The results of the analysis indicated that; Peer they know they can get pleasure having sex if they love each other statement with 76.8% (n = 185), was the most misunderstood myth, Sex is driven by men, woman initiate sex are immoral means 90.9% (n = 219) was least agreed myth. Conclusions:It was found that sexual myths had a negative impact on sexual satisfaction of health workers. It is suggested that health education programs for health employees should be supported. Sexuality, myth, sexual satisfaction
Keywords: Cinsellik; Sağlık çalışanları