Fibromiyalji tanısı ile ağrı polikliniğinde takip edilen hastalarda reiki dokunma terapisinin etkilerinin değerlendirilmesi - Çinar, Hava Gökdere (My University, 2018)
Amaç: Araştırma, fibromiyalji tanısı ile ağrı polikliniğinde takip edilen hastalarda Reiki dokunma terapisinin etkilerini belirlemek amacı ile deneysel olarak yapıldı.Yöntem: Araştırmaya Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Algoloji Polikliniğinde fibromiyalji tanısı konulmuş ve araştırmaya katılmayı kabul eden 50 hasta (25 deney grubu ve 25 Kontrol grubu ) dâhil edildi. Bulgular: Deney grubu ve Kontrol grubundaki bireylerin uygulama öncesi ve sonrası VAS puan 1., 2. ve 4. ölçümlerde ortalamalar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu (P < 0.05). Deney grubundaki bireylerin uygulama sırasına göre reiki uygulamasından önceki ve sonraki Durumluk Kaygı Ölçeği puan ortalamaları arasında 4. uygulama öncesi ve sonrası istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu (P < 0.05). Ayrıca sürekli kaygı ölçeği puan ortalamaları arasında ve gruplar arasında anlamlı farklılık vardı (P < 0.05). 4. uygulama öncesi ve sonrası Kontrol grubu Durumluk Kaygı Ölçeği puan ortalamalarının karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunamadı (P > 0.05). Deney grubundaki bireylerin 1. ve 4. reiki uygulaması öncesi yaşam kalitesi alt boyutları karşılaştırıldığında fiziksel fonksiyon, fiziksel rol, emosyonel rol, enerji, ruh sağlığı, sosyal işlev, ağrı, genel sağlık algısı alt boyutlarında anlamlı farklılık bulundu (P < 0.05). Deney ve Kontrol gruplarının 1. ve 4. uygulama öncesi yaşam kalitesi alt boyutlarının puan karşılaştırmaları yapıldığında fiziksel fonksiyon, enerji, ruh sağlığı, ağrı alt boyut puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardır (P < 0.05). Sonuçlar: Reiki uygulamasının Fibromiyaljili hastalarda ağrıyı azaltmaya, yaşam kalitesini arttırmaya, durumluk ve sürekli kaygı düzeylerini azaltmaya, kan basıncını, nabız ve solunumu düzenlemeye olumlu etkileri olabilir.

Aim: The research was planned experimentally with the aim of determining whether the effects of the reiki touch rehabilitation exist in the diagnosis of fibromyalgia and on the patients who were followed in the pain clinic. Objective: In the study, 50 patients have been included (25 from experimental group and 25 sham-reiki group). The patients were admitted to participate the study, they applied to polyclinic due to fibromyalgia pain and they have been diagnosed in Algology Polyclinic of the Uludağ University Medical Faculty Hospital. Results: While there was a statistically significant difference between the numbers of respiration on the first and second days before and after the reiki application of the individuals in the experimental group (p<0.05), there was no significant difference was found between the respiratory numbers of the sham-reiki patients(p>0.05). When the differences between the reiki application group and sham -reiki group’s average VAS scores before and after application of the individuals, there was a statistically significant difference was found for 1st, 2nd and 4th application (p<0.05), but there was no statistically significant difference found for 3rd application (p>0.05). A statistically significant difference was found, Anxiety State Scale average scores after the reiki application on the 4th application between the application days of the individuals in the experiment group in before and after the application(p<0.005). There is also a significant difference between the mean scores of trait anxiety scale(p<0.005). When the quality of life subscale of the individuals in the experimental group was compared before the reiki application in 1st and 4th application, there was a statistically significant difference in terms of physical function, physical role, emotional role, energy, mental health, social function, pain, general health perception subscale (p<0.005). Conclusion: Reiki application has positive effects on reducing pain, anxiety levels, balancing blood pressure, pulse rate, respiration and increasing quality of life on patients who have been diagnosed with fibromyalgia.
Keywords: Ağrı; Hemşirelik; Nursing; Pain; Romatizmal hastalıklar; Soft tissue rheumatism; Terapötik Dokunma; Therapeutic Touch; Yumuşak doku romatizması