Klasik erkek gömleği üretiminde kalite özelliklerinin belirlenmesi ve kalite talimatlarının hazırlanması - Akgül, Müzeyyen (My University, 2006)
KLASİK ERKEK GÖMLEĞİ ÜRETİMİNDE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ VE KALİTE TALİMATLARININ HAZIRLANMASI Hazır giyim ürünlerinin çok geniş bir yelpazede yer alması nedeniyle, üretimde dikkate alınacak kalite kriterleri değişiklik göstermektedir. Ana ve yardımcı malzeme alımı, kesim, dikim, ütü, paketleme gibi bölümlerden geçerek üretilen mamullerde, genel olarak benzer gibi gözüken kalite kriterleri olmakla birlikte; ürünün cinsi, modeli, teknolojik kapasite, müşterinin gönderdiği şartnamede yer alan özellikler nedeniyle bu kriterler değişebilmektedir. Bu araştırmada, hazır giyim sektöründe üretilen ürün çeşitlerinden biri olan, erkek gömleği üretim aşamaları verilerek, kalite kontrolü noktaları ve dikkate alınması gereken kriterlerin belirlenmesi hedeflenmiştir. Araştırma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde giriş, araştırmanın amacı ve önemi ele alınmıştır. İkinci bölümde verilmiştir. Bu bölümde Hazır Giyim, Kalite ve A Firmasının mevcut durumu incelenmiştir. Üçüncü bölümde materyal ve uygulama, yöntem ve verilerin toplanması yer almaktadır. Çalışmada mevcut sistemde ustabaşı, son kontrol ve nokta kalite kontrol elemanlarının yapmış oldukları kontroller aktarılmıştır. Dördüncü bölümde bulgular incelenmiştir. Hata sebeplerinin araştırılması için gözlemler yapılmış ve hatalar ve nedenleri belirlenmiştir. Beşinci bölümde, elde edilen veriler ve bulgular değerlendirme ve öneriler başlığı altında verilmiştir. Değerlendirme sonuçları göz önünde bulundurularak önerilerde bulunulmuştur. Öneriler doğrultusunda erkek gömleği üreten firmaların, üretim hattında ortaya çıkacak olası hataların önlenmesi amacıyla hata analiz kartları ve kalite talimatları hazırlanmıştır. Araştırmanın bazı önemli sonuçları şunlardır: ·Ara kontrollerin sistematik bir şekilde yapılması gerektiği görülmüştür. ·Aynı noktaların farklı kişiler tarafından tekrar kontrol edilmesinden dolayı bir iş gücü kaybının oluştuğu tespit edilmiştir. İşçilikten dolayı meydana gelen hataların eğitim ve motivasyon eksikliğinden ortaya çıktığı belirlenmiştir.

DESIGNATING QUALITY CHARESTERİSTİCS AND PREPARİNG QUALİTY DİRECTİONS İN PRODUCİNG OF MALE SHIRT Since ready made clothing products are in quite a wide range, the quality criteria to take into account in the production of them vary. Seemingly similar quality criteria are usually used in the production process, which consists of buying the chief and secondary materials, cutting out, sewing, ironing, and packing. However, these criteria may vary because of the type and the model of the product, technological capacity, and special requests stated in the terms of conditions sent by the customer. In this research, the steps in the production of men's clothing, which is one of the product types of ready made clothing sector, have been stated and the points in the quality control and the criteria to take into account have been supplied. This reseach consists of five parts. Part one is the Introduction. In this part, the aim and the importance of the research is evaluated. Part two gives general information. In this part, ready-made clothing, quality and the current status of A Company is explained. In part three, material and applicatıon, method and data collection take place. Daily data obtained from observations, which are the result of works of foreman, final control and point control personel, are transferred. In part four, findings are examined. The observations were made in order to search the causes of mistakes and mistakes and causes were presented. In part five, the abtained data and findings are given under the heading of Evaluation and Proposals. According to the evaluation results, some suggestions are made. Considering the suggestions, mistake analysis cards and quality instructions are prepared in order to prevent the possible mistakes on production lines of the companies which make a male shirt produce. Some important research results are as follows: ·Intermediate controls are performed systematically, ·The same control points are controlled repeatedly by different control workers, which results in a loss of man hour. Worker mistakes are mainly due to the lack of training and motivation.
Keywords: Kalite Kontrol_Hazır Giyim; Kalite_Tekstil; Tekstil Eğitimi