Gömülü üçüncü molar diş cerrahisinde submukozal tramadol uygulamasının postoperatif ağrı üzerine etkinliği - Satılmış, Tülün; Gönül, Onur; Altun, Alptekin; Göker, Kamil; Garip, Hasan (Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2012)
Amaç: Bu çalışmada gömülü üçüncü molar diş cerrahisinde cerrahi sahaya uygulanan submukozal tramadolün akut postoperatif fasiyal ağrıya, vizüel analog skala (VAS) değerlerine ve analjezik tüketimi üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: İleriye dönük, randomize, çift kör ve plasebo kontrollü çalışmaya, horizontal gömülü üçüncü molar diş cerrahi çekimi gerçekleşecek Amerikan Anesteziyoloji Derneği (ASA) skoru I-II olan 60 hasta dâhil edildi. Hastalara lokal anestezi altında rutin gömülü üçüncü molar diş cerrahisi uygulandıktan sonra hastalar rastgele iki gruba ayrıldı. Tramadol grubuna 1 mg/kg submukozal tramadol uygulanırken kontrol grubuna serum fizyolojik uygulandı. Hastaların postoperatif 30. dak, 1., 2., 4., 6., 12., 24. ve 48. saatlerdeki VAS değerleri, ilk analjezik alma zamanları, alınan total analjezik miktarları ve yan etkiler kaydedildi. Bulgular: Tramadol grubunun postoperatif 30. dak, 1., 2., 4., 6. ve 12. saatlerdeki VAS değerlerinin kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük olduğu tespit edildi (p<0.05). Tramadol grubunun ilk ilaç alım zamanının Kontrol grubuna göre daha uzun olduğu (p<0.01) ve Kontrol grubunun total analjezik miktarı ortalamasının Tramadol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek (p<0.01) olduğu gözlendi. Sonuç: Postoperatif cerrahi sahaya uygulanan submukozal tramadolün gömülü üçüncü molar diş cerrahisinde akut postoperatif fasiyal ağrıyı önlemede etkin ve güvenilir bir yöntem olduğu gözlenmiştir.
Keywords: Tramadol, postoperatif analjezi, üçüncü molar diş çekimi