Rekreasyon liderlik türlerinin Beykoz halkının rekreasyon aktivitelerine katılımı üzerine etkisi - Üstün, Özlem (My University, 2019)
Başlık: Rekreasyon Liderlik Türlerinin Beykoz Halkının Rekreasyon Aktivitelerine Katılımı Üzerine EtkisiÖğrencinin Adı: Özlem ÜSTÜNDanışman: Doç.Dr. Mehmet. M. YORULMAZLARAnabilim Dalı:Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi Ve Spor Spor Yönetim Bilimleri1.ÖZETAmaç: Günümüzde fiziksel inaktif iş gücünün artması sağlıksızlığı beraberinde getirmekte bu sorunun üstesinden aktif geçirilen serbest zamanlar aktiviteleri ile bireylerin daha fazla harekete katılması sayesinde mümkün olacağı düşünülmektedir. Rekreatif faaliyetlerde doğru liderlik ile rekreatif aktivitelere katılımın arttırılarak bu sorunun üstesinden gelineceğini düşünmekteyiz. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya 2017-2018 yılı için Beykoz Belediyesi sınırlarındaki kayıtlı rekreasyon faaliyetleri katılımcılarından 18-60 yaş arası Kadın ve Erkek cinsiyet olacak şekilde 266 birey üzerinde anket yapılarak çalışılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak Başoğlu (2011) tarafından rekreasyon liderlerine yönelik geliştirilmiş olan iki bölümden oluşan anket ilk bölümü ‘’Kişisel Bilgi ve Görüş’’ İkinci bölümde ise yönetsel liderliği ve dönüşümsel liderliği ölçmek ve lidere hissedilen tatmin seviyesini ölçmek için 25 soru bulunmaktadır. Verilerin (SPSS 23.0) programında Bağımsız örneklem t- testi- Anova testleri kullanılarak (p<0,05) önem düzeyinde analizi edilmiştir.Bulgular ve Sonuçlar: Çalışmaya katılanlar rekreasyon aktivitelerinde; liderlerinin yönetsel liderlik tarzını sergilediklerini gözlemlemiş, memnuniyet birbirine yakın gözlemlenmiştir. Rekreasyon katılımcı memnuniyeti liderlik tarzları arasında pozitif yönde kuvvetli ilişki vardır (p<0,05). Analize göre, faaliyetlerde sergilenen yönetsel liderlik tarzı (,861) ile rekreasyon liderinden duyulan memnuniyet arasında daha kuvvetli ilgi vardır. Rekreasyon faaliyetlerine katılan katılımcıların liderden duydukları memnuniyet düzeyleri ile liderlerin faaliyet esnasında sergilediği liderlik tarzları arasında memnuniyet düzeyi ortalaması açısından farklılık vardır (p<0,05). Katılımcılar yönetsel liderlik tarzından daha fazla memnuniyet duymaktadırlar. Rekreasyon faaliyetlerine katılan bireylerin faaliyet esnasında rekresyon liderinin sergilediği yönetsel liderlik tarzı onların memnuniyet düzeyi üzerinde %76,4 etkisi vardır (p<0,01). Diğer taraftan dönüşümsel liderlik tarzının rekreasyon liderlerinden duyulan memnuniyet düzeyi üzerinde etkisi yoktur.

Title : The Effect of Recreation Leadership Types on the Participation of Beykoz People in Recreation Activities Student’s Name: Özlem ÜSTÜNAdvisor : Doç.Dr. Mehmet. M. YORULMAZLARThe Department: Marmara University Institute of Health Sciences, Physical Education and Sport / Spor Sports Management Sciences2.ABSTRACTObjective: Today, the increase of physical inactive labor force is increasing andit also brings along infirmity. If people can participate more active free time activities, this situation may change. Right leadership in recreational activities can increase the participation number to recreative avtivities and this can lead to solve this problem. We believe that this problem will be overcome by increasing the number of participation in recreational activities with correct leadership in recreational activities.Materials and Methods: For the 2017-2018 survey, a total of number 266 individuals were enrolled in the study, on the basis of the gender of women between 18 and 60 years of age, in the registered recreation activities of the Beykoz Municipality. As a data collection tool, Başoğlu (2011) used a two-part questionnaire developed for recreation. first part ''Personal Information and Opinion'' and In the second part, there are were 25 questions to measure managerial leadership and rotational leadership and to measure the level of satisfaction felt to the leader. leaders. The data were analyzed at the level of significance (p <0.05) by using the independent samples t-test-Anova tests (SPSS 23.0)Findings and Results: Participants in recreation activities; observed their leaders exhibit managerial leadership style and satisfaction was observed close to each other. There was a strong positive correlation between the participatory satisfaction and the leadership styles of recreation (p <0.05). According to the analysis, there was is a stronger interest between the managerial leadership style (0,861) in the activities and the satisfaction with the recreation leader. There was a significant difference between the satisfaction levels of the participants participating in recreation activities and their leadership styles during the activity (p <0.05). Participants are more than satisfied with the style of managerial leadership. The role of the leadership of recreation in the recreation activities during the activity has a 76.4% effect on their satisfaction level (p <0.01). On the other hand, the transformational leadership style has no effect on the level of satisfaction with recreation leaders.
Keywords: Boş Zaman Aktiviteleri; Dönüşümsel Liderlik; Leadership; Leisure Activities; Liderlik; Management; Managerial Leadership; Recreation; Rekreasyon; Transformational Leadership; Yönetim; Yönetsel Liderlik