İşçilerin sigarayı bırakmasında iş sağlığı hemşiresinin rolü - Sezgin, Öznur (My University, 2009)
Bu çalışma işçilerin sigarayı bırakmasında iş sağlığı hemşiresinin rolünü belirlemek amacıyla randomize kontrollü deneysel araştırma olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini, İstanbul’da bulunan bir ilaç fabrikasında çalışan ve sigara kullanan işçiler oluşturdu (N=180). Basit rastgele sayılar tablosu ile 50 kişi girişim ve 50 kişi de kontrol grubuna ayrıldı. Çalışmada veri toplama aracı olarak literatür bilgisi doğrultusunda araştırmacı tarafından geliştirilen anket formları Değerlendirme Anketi I ve II kullanıldı. Anketler uygulandıktan sonra girişim ve kontrol grubundaki işçilerin tükürük kotinin düzeylerine bakıldı. Verilerin istatistiki değerlendirmesinde, t testi, ki-kare analizi, Mann-Whitney U testi, Mc Nemar test ve Wilcoxon Test kullanıldı. Ön değerlendirmeden 6 ay sonra yapılan son değerlendirmede sigara kullanma durumu değerlendirildiğinde kontrol grubunda 1 kişinin, girişim grubunda 13 kişinin sigarayı bıraktığı belirlendi. Ön değerlendirmede işçilerin kotinin ortalamaları girişim grubunda 3.48 ± 0.81, kontrol grubunda 3.44 ± 0.78’idi. Son değerlendirmede ise, girişim grubunun kotinin ortalaması (2.50±1.64) kontrol grubundan (3.58 ± 0.88) istatistiksel olarak anlamlı düşüktü. Araştırma iş sağlığı hemşiresi tarafından uygulanan sigara bırakma programının başarılı olduğunu gösterdi. Anahtar Sözcükler: Hemşire, işyeri, sağlığı geliştirme, sigara bağımlılığı, sigara bırakma.

The pilling is an important problem during the usage of the fabrics. The researches made till today has become to reduce the pilling. The factors which cause to pilling have been studied. It is known that yarn hairiness has an important effect on pilling. Therefore, new spinning systems have been started to enhance alternatively to the conventional spinning methods. Compact spinning can be given as an example to this. Mainly, because the hairiness of the compact yarn is less than the ring spinning system. In this work, hairiness on pilling and the friction of coefficient have been both studied. For this purpose, the effect of yarn hairiness and the friction of coefficient on pilling were studied on the knitted fabrics which were produced by producing eight different lineer densities (Ne 24, Ne 30, Ne 40, Ne 60) of 100% cotton yarns which were spinned with two different systems (ring, compact). As a result, it has been found that there is a positive correlation between ring-spun yarn hairiness and the pilling, on the other hand, there is a negative correlation between friction of coefficient and pilling. Accordingly, there is also a negative correlation between the friction of coefficient and hairiness of the ring-spun yarn. In other words, as the hairiness increases the friction of coefficient of the ring-spun yarn decreases. However, on the compact yarns no correlation were observed between the hairiness and friction of coefficient; it was found that as the hairiness decreased the pilling of the fabric were also decreased which is produced from compact yarn
Keywords: Hemşirelik; İşçi Sağlığı; Sigara; Sigara_Sağlık