Türkiye’de 1980 sonrası kültür sanat ilişkisi bağlamında fakülte ölçeğinde sanat eğitimi - Duman, Hasan (My University, 2015)
1981 sonrası yaşanan üniversitelerdeki değişikliğin günümüz sanat eğitimini nasıl et-kilediği ve sanat eğitiminin bu etkiler karşısında nasıl şekillendiğini belirlemek amacıyla bir alan çalışması gerçekleştirilmiş, eğitim fakültelerindeki sanat eğitiminin bu günkü durumuna ilişkin saptamalar yapılmıştır. Türkiye'deki sanat eğitimini geçmişine baktığımızda çok yakın bir tarihte yapılan-maya başladığını görebiliyoruz. Bu yapılanma sürecinde yaşanan politik ve ekonomik geliş-melere paralel olarak kültürel gelişimde sanat eğitimini etkilemiştir. Üniversitelerimizde ya-kın tarihimizin en önemli olayı olan 6 Kasım 1981 ve sonrasındaki kırılma eğitim fakülteleri-ni değişim-dönüşüm sürecinin etkisi altına almıştır. Bu süreçle başlayan geçiş dönemi hiç kuşkusuz etkisini sanat eğitiminde de göstermiştir. Geçiş dönemiyle birlikte üretici ve gelişti-rici sanat eğitimi yerini gerek nitelik gerekse nicelik bakımından 21. yüzyıldaki sanat ve sanat eğitiminin gereksinimlerine yanıt vermekten uzak bir duruma gelmektedir. Sanatın ve sanat eğitiminin çağdaşlaşma ve özgürleşme aracı olduğu, muhalif bir duruşu olabileceği unutul-maktadır. Bu olumsuzluğu gidermek için çağdaş kültür ve sanat eğitimi politikalarında ku-rumların bilim, teknoloji ve sanatla iç içe yaşatılması gerekmektedir. Toplum sanat eğitimi dâhilinde düşünsel, algısal ve duygusal yönlerden geliştirilmeli, sanata sahip çıkıp onu ileriye taşıyacak bireyler yetiştirilmelidir. 1981 sonrası değişen-dönüşen eğitim sistemindeki gelişmelerin yanı sıra sürekli de-ğiştirilen eğitim politikaları, teknoloji ve insan kalitesin eksikliği gibi durumlar sanat eğitimi-nin genel sorunları olup bu araştırmanın yapılmasını gerekli kılan nedenlerdendir. Günümüz sanat eğitimini kültürün etkisini ele alarak değerlendiren bu araştırma bu güne kadar gündeme gelmemiş birçok bulguyu ifade etme fırsatı bulmuştur. Ayrıca araştırma sürecinde belirlenen sanat eğitiminin geçmişiyle hesaplaşması deneyimine imkân sağlayabil-mesi bu araştırmaya ayrı bir anlam kazandırmaktadır.

This is a research aimed to see how cultural issues accured after 1980 affect today’s art education. It also includes determinations about today’s art edıcation which takes places in faculties. When we look at the history of art education in Turkey we notice that we haven’t got much back there. It has newly built up. During this process not only politicial and economical developments but also cultural changers affect arteducation too. Social, politicial, economicial and philosophical changes and tronsformations which happened after 12th of September 1980 takes an important and touching place in art education. The effects are not in good way. Un-fortunately, today art couldn’t catch the needs of our time. It ıi too behind to answer the needs of era and the art education of 21 at century. We musn’t forget thet art is a mean of moderni-zation andı t has a dissident attitude. İn order to fix this hurdle we have to bring together all scientfic, technological and political developments to determine the goals in art education. Also society must be educated not only perceptual, but also spiritual and emotianally. Indivi-duals are aimed to educated and have abilities of moving forword art to next century. Beside the chocing-developing social, cultural issues after 1980, also, in this rese-arch, it’s agreed that permanently chancing educational goals, lack of human and technologi-cal quality also matters of today’s art education. With this research you have the chance of realize art education in a variety of diffe-rent aspects. Also in this duration, it gives us the possibility of comprehending the art education facing with tha past.
Keywords: Eğitim; Öğrenim ve öğretim; Resim; Türkiye