Türkiye'de Lider-Üye Etkileşim Kuramına Dair Makale Kapsamındaki Araştırmalar: Bibliyometrik Bir İçerik Analizi - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Bu çalışmanın amacı lider-üye etkileşimi kuramına dair yerli literatürde yayınlanan akademik makalelerin bibliyometrik bir içerik analizini gerçekleştirmektir. Böylece yerli literatürün lider üye etkileşimi olgusuna yaptığı katkı ortaya konacaktır. Ayrıca konu ile ilgili araştırma yapanlara ve yapacak olanlara önemli bir değerlendirme niteliği taşıyacaktır. Araştırma kapsamında 2014 yılına kadar yerli literatürde yayınlanmış ve ulaşılabilen 20 ampirik makale çalışma incelenmiştir. Lider üye etkileşimi olgusunun bağımlı değişken, bağımsız değişken ve aracı değişken olduğu durumlarda diğer bağımlı ve bağımsız değişkenlerin neler olduğu ortaya konmuştur. Bulgulara göre örgütsel, kişisel ve lidere ilişkin unsurların örgüte yararlı davranış ve tutumlara dönüşebilmesi için lider-üye etkileşimin anlamlı bir aracılık rolünün olduğu görülmüştür. İşbirliği iklimi ve grup kültürünün oluşturulması, dönüşümcü liderlik, dışa dönük karakter yapısı ve öz yeterlilik lider-üye etkileşimini artırmakta; bu etkileşimde örgütün etkinliğini artıracak olumlu iş tutumlarını, psikolojik güçlendirmeyi ve iş performansını iyileştirerek örgütten ayrılma niyetini azaltmakta, hatta çalışanların örgütleri için fazladan çaba göstermelerine yol açmaktadır

The aim of this study is conducting bibliometric content analysis on academic articles related leader-member exchange theory which published in Turkish literature. Thus, the contribution of Turkish literature to leader-member exchange theory will revealed. Moreover, this research will serve as an important assessment to who done research and will do research about this phenomenon. The scope of research, 20 published & accessible empiric article which in domestic literature until 2014 was reviewed. When phenomenon of leader-member exchange was dependent variable, independent variable and mediating variable, the other dependent and independent variables have been introduced. According to result, in order that organizational, personal and leadership factors develop into useful behaviors and attitudes, leader-member exchange has been shown to be a significant mediating role. Creating a culture of collaboration and group climate, transformational leadership, extroverts and self-sufficiency personality increase leader-member interaction, this interaction will increase the effectiveness of the organization, positive work attitudes, psychological empowerment and job performance, and decrease intention of leaving the organization, in fact leads to extra effort by employees for organizations
Research within the scope of Articles Related Leader-Member Echange Theory in Turkey: Bibliometric A Content Analysis As Bibli metrically
Keywords: Tarih