The importance of biostatistics and scientific research in evidence- based medicine - BEKİROĞLU, GÜLNAZ NURAL (My University, 2022)
ÖZETKanıta Dayalı Tıp terimi 1990’ların başında ilk kez Guyatt ve arkadaşlarının çalışmasında yayınlanmıştır. Daha sonra ise Kanada Ontorio McMaster Üniversitesinden Sackett ve arkadaşları yeni bilgiye ulaşmak için klinik deneyim ve hastaya ait tercihlerin önemini vurgulamıştır.Kanıta Dayalı Tıp, sistematik araştırmalardan elde edilen klinik dışı kanıtların, klinik tecrübe, mesleksel deneyim ve olgunun özellikleri ile birleştirilmesi ve bunun tıp etiği çerçevesinde yapılmasıdır. Hekimlerin hastaların tedavi sürecinde en iyi kararı vermesi için kanıtların dikkatli, açık ve akıllıca kullanılması gerekir. Bireysel klinik deneyime dayanan karar verme yaklaşımının yaratmış olduğu değişkenlikler ve tutarsızlıklar ile sağlık alanında sürekli olarak yeni kanıtların ortaya çıkması ve büyüyen literatürü takip etmenin zorlaşması ile klinik uygulama ve tıbbi araştırmalar arasında kopukluğun artmasından dolayı Kanıta Dayalı Tıp yaklaşımı önemli hale gelmiştir. Kanıta dayalı tıp yaklaşımında en iyi kanıtı belirlemek epidemiyolojik ve biyoistatistiksel düşünme yollarını kullanmak anlamına gelir. Bununla birlikte elde edilen kanıtların geçerliliği ve güvenilirliği test edilir. Randomize kontrollü çalışmalar, sistematik derleme ve meta analizler en iyi araştırma kanıtlarıdır. Yine biyoistatistiksel yöntemlerden tanı testleri, çok değişkenli modeller ve uzunlamasına modeller ile en iyi tanı yöntemleri, ilgili araştırmadaki risk faktörleri ve yapılan müdahalelerin uzun dönem etkileri elde edilir.Sağlık alanında tanı ve tedavinin gelişmesi insan sağlığı açısından çok önemlidir. Bunun için yapılan çalışmalarda da bir biyoistatistik uzmanı ile çalışmak ve biyoistatistiksel yöntemlerin kullanılması hem çalışmanın geçerlilik ve güvenirliğini arttıracaktır hem de zaman açısından önemli kazançlar sağlayacaktır.Anahtar Kelimeler: Kanıta Dayalı Tıp, Biyoistatistik, Bilimsel Araştırma,
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Temel Tıp Bilimleri; Biyoistatistik ve Tıp Bilişimi; Medicine; Health Sciences; Fundamental Medical Sciences; Biostatistics and Medical Informatics; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; TIBBİ BİLİŞİM; TIP, GENEL & DAHİLİ; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; MEDICAL INFORMATICS; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Temel Bilgi ve Beceriler; Değerlendirme ve Teşhis; Dahiliye; Tıbbi Bilişim; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; General Health Professions; Pathophysiology; Fundamentals and Skills; Assessment and Diagnosis; Internal Medicine; Health Informatics; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine