Proje çocuklar ve helikopter ebeveynler üzerine bir analiz - YAZGAN, AYŞE MÜGE (My University, 2022)
Aile ilişkilerini dikkate alan bakış açısına göre nesillerin yetiştirilmesinde ailelerin katkısıyadsınamaz düzeydedir. Bu nedenden ötürü sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi (ancak) sağlıklıebeveyn tutumları ile mümkündür. Bu araştırmada ailenin çocuk yetiştirme tutumlarıvurgulanmıştır. Anne baba olarak ebeveynlerin sosyo-kültürel ve sosyo- demografikyapılarının öz yeterlilikleri bağlamında analiz edilmesine odaklanmıştır. Araştırmanınörneklemi 2018-2019 akademik yılları arasında İstanbul ilinde özel ve devlet okulu olmaküzere 92 okul öncesi öğrencinin ebeveynlerinden oluşmaktadır. Araştırma, İl Milli EğitimMüdürlüğünden izin ve okul Müdürlüklerinin onayı ile yapılmıştır. Araştırmada, araştırmacıtarafından hazırlanan kişisel bilgi formu, Aile Hayatı Çocuk Yetiştirme Tutum Ölçeği,Olgubilim Deseni kullanılmıştır. Bu bağlamda araştırmada betimsel bir çalışma ile taramamodeli kullanılmış, bulgular ve tartışma bölümü sahadan elde edilen veriler sonucunda anketformunda yer alan sorular yüzde ve frekansları hesaplanarak tablolar halinde özetlenmiştir.Verilerin analizi SPSS 23.0 paket programında yapılmıştır. Tüm elde edilen verilere ayna tutanolgu bilim deseni ile ilave pekiştirme sağlanmıştır. Sonuçta, aşırıcı koruyucu olan annelerin,çocuklar için alınan kararlarda babalardan daha çok etkili oldukları görülmektedir. Aile içiilişkilerde anneler, demokratik bir tutum içerisinde eşitlik açısından yüksek bir performansgösterseler dahi kendilerinin çocukları üzerinde sıkı disiplin uyguladığı gözlemlenmektedir.Kadın olarak aile içinde ev kadınlığı rolünü reddetme yaşadıkları da aşikardır. Aile bireyleriarasında iletişim sıkıntısı da olduğu anlaşılmaktadır.

According to the perspective that takes into account family relations, the contributionof families in the upbringing of generations is undeniable. For this reason, raising healthygenerations is possible (only) with healthy parental attitudes. In this study, the family\"s childrearingattitudes were emphasized. It focuses on analyzing the socio-cultural and sociodemographicstructures of parents as parents in the context of their self-efficacy. The sampleof this research consists of the parents of 92 preschool students from private and publicschools in Istanbul between the 2018-2019 academic years. The research was carried out withthe permission of the Provincial Directorate of National Education and the approval of theschool directorates. Personal information form prepared by the researcher, Family Life ChildRaising Attitude Scale and Phenomenology Design were used in the research. In this context,a descriptive study and a scanning model were used in the research, and the findings anddiscussion section were summarized in tables by calculating the percentages and frequenciesof the questions in the questionnaire as a result of the data obtained from the field. Dataanalysis was done in SPSS 23.0 package program. Additional reinforcement was providedwith the phenomenology pattern that reflects all the obtained data. As a result, it is seen thatmothers who are overprotective are more effective than fathers in the decisions taken for theirchildren. Even though mothers show a high performance in terms of equality in a democraticattitude in family relations, it is observed that they impose strict discipline on their children. Itis also obvious that as women, they have been denied the role of housewife in the family. It isunderstood that there is a communication problem between family members.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Kitle İletişimi ve Araçları; Halkla İlişkiler; Social Sciences and Humanities; Mass Communications and Mass Media; Public Relations; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; İLETİŞİM; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; COMMUNICATION; İletişim; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Communication; Social Sciences & Humanities