Panel veri analizi ile kârlılığı etkileyen faktörlerin belirlenmesi - Babacan, Görkem (My University, 2021)
Bu tez çalışmasında, 2015-2019 yılları arasında Borsa İstanbul SürdürülebilirlikEndeksi’nde (XUSRD) işlem gören 21 işletmenin finansal tabloları kullanılarak işletmekârlılığına etki eden faktörlerin panel veri analizi yöntemi kullanılarak tespit edilmiştir.Çalışmada kârlılık göstergesi olan değişkenler bağımlı değişken, kârlılık üzerinde etkisiolduğu düşünülen işletmelerin likidite, finansal yapı, devir hızı oranları ise bağımsızdeğişken olarak kullanılmıştır. İlk olarak likidite oranları, faaliyet oranları, finansalkaldıraç oranları ve kârlılık oranları hesaplanmıştır. Hesaplanan verilerle panel verianalizine uygun veri seti oluşturulmuştur. Oluşturulan veri setine panel veri analizigerçekleştirilmiştir. Analiz sonucuna göre, iki kârlılık oranına etki eden finansal olanlartespit edilmiştir.

In this thesis study, the factors affecting operating profitability were determinedusing panel data analysis method using the financial statements of 21 companies tradedin the Borsa Istanbul Sustainability Index between 2015-2019. In the study, variables thatare indicators of profitability were used as dependent variables, liquidity, financialstructure, and turnover rates of enterprises that are considered to have an effect onprofitability were used as independent variables. First, liquidity ratios, operating ratios,financial leverage ratios and profitability ratios were calculated. A data set suitable forpanel data analysis has been created with calculated data. Panel data analysis wasperformed on the generated data set. According to the results of the analysis, financialones affecting two profitability ratios were identified.
Keywords: Business; İşletme; Kârlılık; Panel analizi; Panel analysis; Panel Data Analysis; Panel Veri Analizi Sustainability; Profitability; Sürdürülebilirlik